Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDOLAZI TOPLINSKI VAL Makarski vatrogasi savjetuju kako se ponašati tijekom ljetnih vrućina...

DOLAZI TOPLINSKI VAL Makarski vatrogasi savjetuju kako se ponašati tijekom ljetnih vrućina i opasnosti od požara

Javna vatrogasna postrojba grada Makarske upućuje građane na pojačan oprez tijekom ljetnih mjeseci, kada su temperature visoke i raste opasnost od izbijanja požara. Posebno su na udaru područja Dalmacije, gdje je zbog suhog raslinja velika vjerojatnost vatrenog zahvata.
Kako se zaštititi od požara:

Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.

Ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja.
Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ukoliko ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.

Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.
Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnh zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi.

Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte. 

Prognozira se toplinski val u srijedu i četvrtak posebno na području Rijeke, Splita i Dubrovnika. U petak će se val proširiti i na Osijek, Zagreb i Karlovac.

Požari se brzo šire u kamp prikolicama i čamcima. Ukoliko ne možete ugasiti požar u ranoj fazi, odmah napustite kamp ili čamac.
Javna vatrogasna postrojba Makarske apelira na sve građane da se odgovorno ponašaju i time doprinesu sprječavanju požara. U slučaju da primijetite požar, bez oklijevanja nazovite broj 193 ili 112.
A.M.

- Oglas -