Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNODo sezone sigurnosne kamere na odlagalištima i u prometu. Kazne za nepropisno...

Do sezone sigurnosne kamere na odlagalištima i u prometu. Kazne za nepropisno odlaganje otpada nisu male

Grad Makarska u prvom tromjesečju godine namjerava pokrenuti javnu nabavu za video nadzor odlagališta otpada i automatske detekcije nepropisnog parkiranja.

Nešto slično lani je uveo Šibenik koji je uveo sustav vrijedan 14 milijuna kuna odnosno cca 1,9 milijuna eura te je postavio 240 kamera.

Grad Makarska trošak ovog sustava i video nadzora procijenio je na 158,4 tisuće eura plus PDV, odnosno skoro 200 tisuća eura ukupno, a trajanje ugovora je 36 mjeseci.

Ukoliko bi se javna nabava provela do kraja ožujka, realno je očekivati da bi u turističku sezonu mogli ući s Big Brotherom. Riječ je, inače, o visokosofistiranim kamerama i sustavu koji je gradonačelnik već ranije najavljivao, a iskustvo grada Šibenika pokazalo je da je učinkovito kod prometnih nezgoda, “čišćenja” nepropisno parkiranih vozila nerijetko i na nogostupima…

Kako bi sve bilo po zakonu, građane se po zakonu mora upozoriti na snimanje, a kad sve bude gotovo, postavit će se i obavijesne table.

Kako je jedan od važnih motiva za uvođenje video nadzora kontrola odlagališta, pogledali smo Odluku o komunalnom redu koja propisuje i kazne.

Za nepropisno odlaganje otpada fizička osoba može se kazniti s kaznom do 1000 kuna (cca 130 eura), odgovorna osoba do 2000 kuna (oko 265 eura), obrtnik s 3000 do 5000 (od 400 do 665 eura) te tvrtka s iznosom od 5000 do 10.000 (cca 1330 eura).

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -