Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotDARIJO ANTUNOVIĆ, DIREKTOR MAFESTA Grad stripa više ne može biti bilo...

DARIJO ANTUNOVIĆ, DIREKTOR MAFESTA Grad stripa više ne može biti bilo koji grad, već samo Makarska

Dani makarskog strip festivala i ove su godine ostvarili veliki uspjeh – s do sada najvećim brojem gostiju, atraktivnim popratnim programom te već prepoznatljivom vrstom šušura, MAFEST je i u svom 12. izdanju još jednom potvrdio međunarodnu vrijednost. Od četvrtka navečer do nedjelje sudjelovalo je ukupno 65 gostiju od čega 15 specijalnih, fanovi su mogli upoznati svjetske zvijezde devete umjetnosti, uživati u praktički cjelodnevnom ritmu događanja i već je pomalo dosadno davati im ‘peticu’ iz godine u godinu, no organizatori festivala uporno uspijevaju složiti manifestaciju za najveću ocjenu.

– Uvijek kažem da trebamo težiti nečemu većem i dati više, ali nakon zadnjeg izdanja nisam siguran možemo li dalje od ovog. Ipak smo limitirani prostorom i previše ovisni o vremenskim uvjetima da bi festival tek tako dizali na još veću razinu ali sam iskreno ponosan, bez obzira koliko smo se ‘satrali’ od posla zadnjih dana – kazao nam je direktor MAFEST-a Darijo Antunović u post-festum razgovoru. Dio uspjeha ovogodišnjeg izdanja, navodi, leži u činjenici da su se s kulturnim potencijalom festivala  do kraja složili i Grad te Turistička zajednica Makarska koji su, dodaje, pružili veliku pomoć u svakom smislu. – Pri tome mislim da su zaista potpuno stali iza nas, imali smo na raspolaganju čitavu logistiku, ljude, sve što nam je potrebno i nemam što dodati nego da je pristup Grada i TZ-a bio za svaku pohvalu. Kada smo znali da ne moramo brinuti o svakom dijelu organizacije mogli smo mnogo lakše disati, jer jednostavno ne bi mogli sami odraditi ovoliki posao a da ne bude propusta – priznaje direktor MAFEST-a.

Osim već spomenutih podataka o broju gostiju i specijalnih gostiju koji su posljednjeg tjedna pohodili Makarsku, prema njegovim riječima MAFEST se ove godine, što se tiče zabavnog dijela, na neki način vratio svojim korijenima ali i odredio smjernice za buduća izdanja. Naime, dva veća koncerta koje su iznijeli naši lokalni izvođači Ischariotzcky i Rezerve pokazali su se kao pun pogodak i namjera je organizatora da glazbeni dio i u budućnosti bude jaka karika popratnog programa. – Mene samog nije iznenadila kvaliteta bendova koji su nastupili ali moram istaknuti da su naši gosti, prije svega stranci, ostali oduševljeni koncertima i da ih je začudilo što su u pitanju lokalni izvođači, jer su ih doživjeli kao svjetske glazbenike. Sama atmosfera s tih dvaju koncerata nam nalaže da jednostavno ne možemo spustiti ljestvicu kvalitete u idućim izdanjima, ispričat će Darijo Antunović.

Naposljetku, ono po čemu se ovogodišnje izdanje izdvojilo od svih dosadašnjih je to da je nakon 12 punih izdanja Makarska danas i službeno brendirana kao Grad stripa. Novi logo i slogan koji od sada trajno veže naš kraj s devetom umjetnošću, smatra direktor festivala, veliki je zalog za budućnost. – Dugo je trebalo da realiziramo ideju jer u pitanju nije jeftin projekt i jako smo zadovoljni s radom Meline Mikulić. Možda će plodovi svega doći tek za nekoliko godina, ali najvažnije je da smo počeli. O Makarskoj kao gradu stripa priča se praktički već od našeg prvog izdanja i mislim da smo uspostavljanjem brenda započeli priču koja se može održavati kroz čitavu godinu, dobili slogan koji će ljudima ostati u uhu i koji će znati da, kada se spomene „grad stripa“ , nije u pitanju neki drugi grad, već samo Makarska.
O.Franić

- Oglas -