Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaBUDUĆA TURISTIČKA ATRAKCIJA Arheološki park ide dalje, a evo što se čeka

BUDUĆA TURISTIČKA ATRAKCIJA Arheološki park ide dalje, a evo što se čeka

Arheološki park naSv.Petru jedan je od značajnih projekata s velikim turističkim potencijalom za Makarsku, i od iznimne važnosti po pitanju pozicioniranja Makarske na nekakvoj kulturnoj i arheološkoj karti u Hrvatskoj.

Ipak, stječe se dojam da već neko vrijeme vlada status quo glede ovog projekta, pa smo se interesirali u kojoj je trenutno fazi. Iskapanja su, naime, kako je poznato, završena, te je sad na redu glavni projekt.

– Sad je na redu projektna dokumentacija. Naime, treba naručiti glavni projekt, a za to se mora sačekati rebalans proračuna kako bi se osigurala sredstva za to. Glavni projekt može raditi samo arhitekt koji ima potrebno ovlaštenje konzervatora, kazala nam je Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica razvojne agencije MARA.

Vrlo skoro bi, čim se osigura novac, trebala uslijediti javna nabava što je prvi korak prema realizaciji projekta koji je za sada još uvijek nedovoljno razrađen. Ono što je poznato jest da će nalazi sa Sv.Petra biti eksponati u budućem muzeju na mjestu Ville Irene čime će se zaokružiti ta priča.

Prije nekoliko samo dana, naime, objavili da početkom studenoga kreće uređenje i energetska obnova Ville Irene. Druga faza adaptacije će biti upravo opremanje muzeja u kojemu će biti izlošci pomorske tematike, ali i arheološki nalazi koji svjedoče o bogatoj povijesti Makarske.

Grad Makarska odnosno MARA vjeruje da će financijsku konstrukciju za jednu ovakvu atraktivnu priču dobrim dijelom zaokružiti kroz EU fondove.

Ivona Ćirak /foto

- Oglas -