Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaMOZAIKBRENDIRANJE Oznaka Vrgorac Quality dolazi na poljoprivredno prehrambene proizvode iz Vrgorca

BRENDIRANJE Oznaka Vrgorac Quality dolazi na poljoprivredno prehrambene proizvode iz Vrgorca

Na današnjem konkurentskom tržištu komunikacija postaje sve važniji čimbenik uspješnog poslovanja. Kad se radi o poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i uslugama ruralnog turizma naglasak je na umrežavanju ponude, stvaranju zajedničkih oznaka te zajedničkim promocijskim aktivnostima. Godinu dana radili smo na projektu koji će pomoći našim poljoprivrednicima – objavio je danas Grad Vrgorac.

Na području Grada Vrgorca izrazito je razvijena poljoprivredna proizvodnja, a najvažniji proizvodi su jagode, pršut, vino, breskve, nektarine, grožđe, stolno grožđe, povrće i med. Među vodećim smo područjima u Hrvatskoj po vinovoj lozi, pršutima, jagodama, stolnom grožđu. Jedan od načina da se poveća međusobna poznatost i vrijednost tih proizvoda je stvaranje prepoznatljivog branda.

Svrha oznake je diferencijacija vrgorskih proizvoda od konkurencije, podizanje i zadržavanje kvalitete tih proizvoda te poticanje prodaje tih proizvoda na lokalnom, regionalnom i nacionalnom tržištu.

Naša oznaka kvalitete će se zaštititi u Zavodu za intelektualno vlasništvo RH kao figurativni žig u vlasništvu Grada Vrgorca, koji će prema propisanoj proceduri (Pravilniku i ugovoru o davanju prava korištenja oznake kvalitete) davati zainteresiranim proizvođačima pravo korištenja oznake. Oznaka kvalitete će se moći koristiti na pakiranjima i etiketama proizvoda te na promotivnim materijalima. Svaki OPG koji zadovolji kriterije dobiva oznaku, a kraj oznake biti će vidljiv i broj OPG-a.

Oznaka kvalitete, u prvoj fazi, dodjeljivat će se za sljedeće kategorije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda:

• Jagode i drugi proizvodi od jagoda;

• svježe voće i povrće i drugi proizvodi nastali preradom voća i povrća;

• med i drugi pčelinji proizvodi;

• vino i drugi proizvodi od grožđa i vina sukladno Zakonu i Pravilniku o vinu

Uskoro ćemo javnom prezentacijom detaljno predstaviti ovaj projekt koji je stvaran u suradnji s našim poljoprivrednim udrugama, poljoprivrednim savjetnicima i Turističkom zajednicom, tj. članovima Povjerenstva – stoji u priopćenju kojeg potpisuje gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

M. D. / Foto Grad Vrgorac

- Oglas -