Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaBiH sama sebi blokirala već odobreni krizni kredit MMF-a

BiH sama sebi blokirala već odobreni krizni kredit MMF-a

Kredit vrijedan 361 milijun dolara, kojega je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio BiH da bi se lakše suočila s posljedicama pandemije koronavirusa, ostaje, i nakon sjednice Vijeća ministara u utorak, blokiran zbog unutarnjepolitičkih nesuglasica.

Vijeće ministara BiH trebalo je tijekom dana donijeti formalnu odluku o povlačenju kredita, kojega je dan ranije odobrio Upravni odbor MMF-a, no na telefonskoj sjednici bosanskohercegovačke vlade o tome nije bilo potrebne suglasnosti pa je tako nastavljena “trakavica” započeta ranijim prijeporima o tome kako će se kredit podijeliti unutar BiH.

Odluka čije se usvajanje očekivalo trebala je omogućiti da novac MMF-a bude na raspolaganju već od srijede.

Vijeće ministara BiH priopćilo je kako odluka o aktiviranju odobrenog kredita nije usvojena jer su protiv bili ministri iz reda Bošnjaka.

Ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda naveo je da je su ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA) odbili prijedlog odluke Ministarstva financija tražeći da se odluka o povlačenju kredita donese temeljem Zakona o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH, što je za Bevandu “neprihvatljivo i neutemeljeno” jer nije riječ o klasičnom zaduživanju, nego o kreditu odobrenom kroz poseban program brze pomoći.

SDA-ova ministrica vanjskih poslova Bisera Turković ocijenila je pak kako je Bevandin prijedlog upućen Vijeću ministara bio u neskladu s onim što piše u Pismu namjere poslanom MMF-u te je sugerirala kako je i u ovom slučaju, kao i kod ranijeg sukoba oko ovog kredita, problem u tome kako će odluka Vijeća ministara tretirati poziciju županija u Federaciji BiH i njihove obveze pri vraćanju duga. Istaknula je kako je riječ o problemu kojega se lako može riješiti “malom korekcijom” pa se odluka o povlačenju kredita može nakon toga vrlo brzo donijeti.

Hrvatski i bošnjački dužnosnici ranije su se sukobili upravo oko toga hoće li i koliko novca iz ovog kredita pripasti županijama, što je za nekoliko tjedana odgodilo postupak odobravanja na Upravom odboru MMF-a.

MMF je kredit za BiH, vrijedan 361 milijun dolara, odobrio uz simboličnu kamatu od 1,05 posto i uz razdoblje počeka od 39 mjeseci. Novac bi se unutar BiH podijelio tako da Federaciji BiH pripadne 62 posto ukupnog iznosa, a Republici Srpskoj 38 posto. Pritom bi se kvota namijenjena Federaciji dijelila tako što bi polovica ostala na raspolaganju entitetu, dok bi se druga polovica podijelila županijama sukladno broju stanovnika koji u njima žive.

Svaki bi entitet po 0,5 posto iz svoje kvote izdvojio za financiranje distrikta Brčko koji je posebna administrativno-teritorijalna cjelina unutar BiH.

Hina

- Oglas -