Petak, 14 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOSPEKTAKL BEZ ŠUŠURA Gasi li se entuzijazam oko skupo plaćenog WTA turnira

SPEKTAKL BEZ ŠUŠURA Gasi li se entuzijazam oko skupo plaćenog WTA turnira

Ove godine, u trajanju od 3. lipnja do 9. lipnja, održat će se treće izdanje WTA Makarska Open Hosted by Valamar turnira, vrijednog 119.451 euro. Treće izdanje je, kako stvari stoje, za sada i posljednje izdanje; naime, ugovor je potpisan na tri godine, a počeo je teći 2022. Iako je Grad Makarska u ovoj godinu izdvojio jednak iznos kao do sada, smanjena je stavka koja ide iz kase TZ-a.

Po godišnjem planu TZ Makarska namijenio je 5000 eura u WTA city program “gdje se svakodnevno održavaju na različitim lokacijama u gradu koncerti i ostali zabavni sadržaji”. Tako je, naime, navedeno u godišnjem financijskom planu za 2024. godinu.

Riječ je o prilično skromnoj cifri. Prošle je godine, za usporedbu, u financijskom planu predviđeno 9.290 eura, dok je 2022. godine iznos bio nemjerljivo veći. Iz financijskih planova se cifra ne može iščitati jer je ubačena u ulaganje u stavku “podrška razvoju turističkih događaja”, niti se može vidjeti iz rebalansa. No činjenica je da je sav šušur u gradu u prvom izdanju WTA osiguran iz kase TZ-a Makarska, iz perioda kad je na čelu Turističke zajednice bio Zoran Paunović.

U godini kad se donosio plan za 2023. na čelu TZ-a bio je Vedran Validžić, koji se nije slagao u svemu s upravljačkom politikom gradonačelnika i zamjenice, nakon čega je i otišao, dok se za ovu godinu financijski plan donosio kad je TZ-u na čelu bio Jadran Puharić. Kako je poznato, ni Puharić se nije oko politike upravljanja financijama u svemu slagao s gradskom upravom, pa je moguće da je minimalni iznos od 5.000 eura posljedica njegovog stava.

Bilo kako bilo, činjenica je da ove godine nemamo WTA City programa po gradu. Koncerti Frajli i Petra Dragojevića održavaju se na teniskim terenima, što je također podatak koji smo na jedva iščitali iz šturih najava. Grad Makarska čak je na Fb na naslovnoj fotografiji reklamirao Makarsku kao valu punu festivala uključivši u to i spomenute koncerte, i navodeći čitatelje na zaključak kako će se održavati negdje po gradu.

Koncerti se, istina, održavaju, ali se ulaznica plaća i ne doprinose nikakvom šušuru u gradu kao što je to predstavljeno u prvoj godini. Podsjetimo, 2022. godine uloženo je dosta u PR, a tiskovna konferencija oko ovog sportskog događaja održana je pompozno u Zagrebu. Prve godine imali smo tako po gradu razne koncerte: Big Bend sa Zdenkom Kovačiček, Black Coffee, Noa&Tour de Funk, Ischkariotzky, funky night, zabavu na trgu za najmlađe…

izvor: Wta Makarska open

Gasi li se entuzijazam oko turnira, ili se naprosto radi o financijama, nećemo spekulirati, no ove je godine sve nekako skromnije, tiše i konfuznije glede informacija.

Budući ugovor ističe, bit će zanimljivo prilikom kreiranja proračuna za iduću godinu vidjeti hoće li Grad nastaviti s ovom politikom pod krinkom ulaganja u sport. Jer WTA turnir u gradskom je proračunu uvršten točno pod tom stavkom, uz bok financiranju Zajednice sportskih udruga, trenera za mlađe uzrasne kategorije, sportske stipendije…Dakle, paralelno uz sve one financijske injekcije koje se zbiljski u svakodnevnom životu odražavaju na razvoj sporta u gradu, a kojim se Grad Makarska podizanjem zastave Grada sporta diči. I sama zastava je plaćena 10.000 eura, no to je već druga tema.

Atmosfera iz WTA City-ja 2023. godine. foto : Grad Makarska

Dakle, da ilustriramo odnose brojkama – iznos koji Grad  Makarska izdvaja za turnir gotovo je ekvivalent 15 plaća trenerima mlađih uzrasnih kategorija! Veći dio tih trenera zaposlen je na puno radno vrijeme, a tek dio na pola radnog vremena.

Njih Grad plaća 143.650 eura, a pokrivaju 26 klubova. Koliki su benefiti za gradski sport, djecu i mlade, bespredmetno je uopće spominjati. Nadalje, za usporedbu, Zajednica sportskih udruga za redovni rad dobiva 232.265 eura, što je niti dvostruko više od iznosa za turnir. Taj iznos pak pokriva 34 kluba uključujući od preklani i HNK Zmaj. WTA turnir, s druge strane, možda u nekoj nategnutoj tezi promovira tenis generalno kao sport, no s lokalnim sportom nema direktne veze, osim što pruža mogućnost teniskim fanovima da posjete turnir.

Ako ćemo pak govoriti o medijskoj vidljivosti ili učincima na broj noćenja, onda te brojke napokon treba i transparentno prikazati. Naime, Ragbi 7, sportska manifestacija koja se održava za vrijeme trajanja teniskog turnira, dovodi 700-tinjak sudionika i predviđa se da će rezultirati s oko 3500 noćenja. Kakve je učinke turnir imao i koliko je u njega uloženo, znat će se kad se podvuče crta.

foto: Kevin Clement

S WTA, s druge strane, uglavnom su se u javnosti dobivale tek parole i iznosile vrlo dvojbene brojke.

Naime, u analizi koju je 2022. objavio gradonačelnik ističe se podatak o komercijalnoj vrijednosti (skoro 63 mil.kuna), brojci gledatelja od preko 2,2 milijuna i prijenosa u preko 60 zemalja. Nadalje, u njoj gradonačelnik navodi kako je ostvareno preko 179 posto više noćenja nego u 2021.godini. Naveo je i kako je na dan finala ostvaren rast od 498 posto dolazaKa u odnosu na 2021.godinu. Propustio je spomenuti da je u proljeće 2021. godine i dalje bila – pandemija.

Sad se nameću dva pitanja – hoće li Grad ustrajati na turniru i kako će se postaviti vijećnici. Do sada se oporba izjašnjavala skeptično prema samom turniru, dok je vladajuća koalicija SDP- Stjepan Zelić bila za WTA, tvrdeći kako se radi o turističkoj promociji par excellence.

piše: Ivona Ćirak

 

- Oglas -