Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaAnimiranim filmom 'Bio jednom virus' Kina ismijava američki odgovor na pandemiju

Animiranim filmom ‘Bio jednom virus’ Kina ismijava američki odgovor na pandemiju

ina je objavila kratki animirani film pod naslovom “Bio jednom virus” u kojemu ismijava američki odgovor na novi koronavirus, koristeći likove sastavljene od lego kockica koje predstavljaju dvije zemlje.

Washington i Peking  vode rat riječima zbog podrijetla bolesti koja se pojavila u kineskome gradu Wuhanu i prerasla je u globalnu pandemiju.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da je uvjeren u to da koronavirus može potjecati iz kineskoga virološkog laboratorija, no odbio je iznijeti dokaze.

U kratkom i duhovitom animiranom filmu objavljenom na internetskoj stranici službene kineske novinske agencije Xinhua, sve počinje otvaranjem crvenog zastora nakon čega se pojavljuju dvije figurice od lego kockica: ratnik od terakote sa zaštitnom maskom i Kip slobode.

“Otkrili smo novi virus”- kaže kineski ratnik.

“Pa što?” – odgovara mu američki Kip slobode, “To je samo gripa”.

Dok ratnik objavljuje upozorenja o virusu i nabraja prekretnice u kineskoj epidemiji, Kip slobode odgovara odjecima s Trumpovih konferencija za novinare na kojima je smanjivao težinu bolesti.

“Slušate li vi same sebe?”, – pita ratnik a Kip slobode se počne crvenjeti pa se priključi na infuziju.

“Uvijek smo u pravu, pa čak i kad proturječimo sami sebi”, odgovara Kip.

“E to volim kod vas Amerikanaca, što ste dosljedni”, kaže mu ratnik.

SAD i druge zemlje optužuju Kinu da je obmanjivala svijet u pogledu težine epidemije i sve su glasniji pozivi na pokretanje međunarodne istrage o podrijetlu virusa.

U intervjuu za Reuters Trump je rekao da vjeruje da je kinesko postupanje u pandemiji koronavirusa dokaz da će “učiniti sve što mogu kako bi on izgubio na predsjedničkim izborima u studenome.

Ured za javnost tvrtke Lego objavio je izjavu u subotu u kojoj poručuje: “Nismo ni na koji način sudjelovali u stvaranju animiranog filma”.

Hina / foto: screenshot

- Oglas -