Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERAPodgoraAKCIJA IZ FILMOVA Načelnica Podgore slijedila kamion i spriječila prijevoznika u ilegalnom...

AKCIJA IZ FILMOVA Načelnica Podgore slijedila kamion i spriječila prijevoznika u ilegalnom deponiranju šuta

Općina Podgora riješila je pitanje legalnog zbrinjavanja građevinskog otpada, a kako je načelnica Petra Radić istaknula, upravo ovu odluku smatra, nakon uvođenja potpune transparentnosti, drugom najvažnijom “prilomili smo – stavkom”. Veli kako više nema opravdanja za ilegalno deponiranje jer odluka definira lokaciju, cijene…

Da su pak za brigu o tome odgovorni svi, potvrđuje njezin primjer. Naime, načelnica je prošlog petka slijedila kamion i evo čemu je svjedočila i kako je ova filmska akcija završila…

Nakon objave sadržaja odluke, Radić je nastavila s riječima kako je tek prvi korak je poduzet, dok drugi, onaj kojim sprječavamo daljnje divlje odlaganje, zahtijeva malo više truda svih zajedno.

– Kada kažem svih mislim i na sebe, jer sam u petak navečer slijedila kamion do Gornjih Igrana gdje je prijevoznik (N.K. iz Makarske) otpad iz jedne podgorske kuće planirao odlagati na zemljištu uz odobrenje vlasnika J.M.

Gospoda su upozorena na ilegalnost tog čina i naloženo im je da se kamion vrati odakle je i došao te da ujutro sve odlože ili u Kavi ili voze u Kaštela. Isto je i učinjeno te to smatramo svojom prvom malom pobjedom.

Redari će pratiti situaciju svakog dana, ali da nisam i sama reagirala kada oni nisu na dužnosti, pomak se ne vi dogodio, kazuje načelnica apelirajući na odgovornost i savjesnost svih mještana Podgore.

U nastavku je pozvala sve da snime bilo kakvu sličnu radnju.

– Ne ulazite u konflikte, ali slobodno svakog upozorite – naša je Općina dovoljno dugo bila divlji deponij. Nova vlast odgovorno tvrdi da više ne može i neće biti taoc građevinskih lobija, rezolutno je poručila načelnica.

Petra Radić je objasnila i koji su koraci vodili do izrade odluke koja propisuje i legalnu lokaciju i sankcije za “ilegalce”.

– Sama ideja je začeta 4.studenoga u kino dvorani u Podgori na tribini o komunalnom redu. Zahvaljujemo Edi Vela na inicijalnoj ideji i Siniši Vela na razradi same ideje na tribini, te podgorskom Komunalcu na provedbi u djelo.

U samo mjesec dana smo izorganizirali rješenje za jedan od najvećih ekoloških problema naše Općine. Od sutra nema opravdanja za ilegalno odlaganje šuta, poručila je Radić.

Naime, na lokaciji “Kava” u Gornjoj Podgori su osigurali lokaciju na koju mještani mogu odložiti građevinski otpad uz naknadu prema formiranom cjeniku koji je objavljen na stranicama Komunalca. – Cijena ovisi o količini i sastavu samog otpada, te je u većini slučajeva čak povoljnije nego da otpad sami vozite u Kaštela na odlagalište građevinskog otpada, što je također otvorena opcija. Nakon dovoljno prikupljene količine, kamion sve sakuplja i vozi u Kaštela.

Najmanje 24 sata ranije je potrebno najaviti dovoz otpada kako bi vas netko dočekao i evidentirao odlaganje.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -