Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKDogađanja60 GODINA MALAKOLOŠKOG MUZEJA Izložba Zvonimira Duke i koncert TrioLi

60 GODINA MALAKOLOŠKOG MUZEJA Izložba Zvonimira Duke i koncert TrioLi

U subotu u 19 sati, u sklopu proslave 60. obljetnice Malakološkog muzeja, održat će se izložba umjetničkih radova Zvonimira Duke.

Zvonimir Duka (1996.) magistar je sociologije i ekonomski tehničar. Maturirao je u srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj, potom stekao status prvostupnika sociologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Godine 2023. magistrirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Vrsta istraživačkih nastojanja koja čine polje njegova interesa su interdisciplinarni pristupi suvremenim urbanim, umjetničkim i kulturnim fenomenima.

Surađuje s medijskim portalom Vizkultura, radi intervjue, kreativno piše i piše kritike uglavnom na teme civilnog društva, suvremene umjetnosti i arhitekture.U slobodno vrijeme bavi se umjetničkim oblicima kao što su slikanje, ilustriranje, kolažiranje i dizajn. 2022. godine sudjeluje na skupnoj likovnoj izložbi u organizaciji Udruge studenata Makarske rivijere i tima umjetnika u gradskoj galeriji Gojak u Makarskoj, a 2023. godine u Dali baru u Makarskoj. Godine 2023. imao je prvu samostalnu izložbu u Drveniku u organizaciji turističkog biroa Drvenik.

U nedjelju se nastavlja program proslave u Staroj franjevačkoj crkvi u 20 i 15 uz koncert vokalnog operno-pop sastava TrioLe čije su članice Mia Gazdović (I. sopran), Rahela Ujević (II. sopran) i Dora Jana Klarić (mezzosopran). 2021. godine počinju djelovati kao vokalni sastav te na kraju godine ostvaruju niz Božićnih koncerata po cijeloj Dalmaciji u suradnji sa Zoricom Kondžom. Kroz cijelu 2022. godinu drže samostalne koncerte u Splitu i okolici te gostuju na raznim vjenčanjima i obredima kako i na svadbama kao gošće. U 2023. ostvaruju svoj prvi veliki solistički koncert u Hrvatskom domu Split. Na međunarodnim pjevačkim komornim natjecanjima 2023. godine osvajaju; na natjecanju “Lav Mirski” u Osijeku 1. Nagradu u kategoriji Lied, 1. Nagradu u kategoriji Opera i Posebnu nagradu Kulturnog centra Osijek, na natjecanju “Stojan Stojanov Gančev” u Zagrebu 1. Nagradu i koncert Laureata u Vatroslavu Lisinskom.

Mia Gazdović rođena je u Zagrebu. Glazbeno obrazovanje započinje u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu nakon kojeg upisuje Integrirani sveučilišni studij Glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nedugo nakon upisa na Glazbenu predagogiju, počinje svoje pjevačko obrazovanje s profesorom Mladenom Katanićem te se usavršava kod cijenjenih profesora i pjevača kao što su Tonči Petković, Martina Zadro, Renata Pokupić, Dunja Vejzović i drugi.

2020. godine upisuje studij Solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi profesorice Žane Marendić. Sudjelovala je u opernim projektima na Umjetničkoj akademiji u Splitu u sklopu kojih je otpjevala sljedeće uloge: uloga Barbarine iz opere Figarov pir W.A. Mozarta, uloga 1. Dame, uloga Papagene te uloga 1. Dječaka iz opere Čarobna frula W.A. Mozarta, te uloga Euridike iz operete Orfej u podzemlju J. Offenbacha. Sudjelovala je u vokalnoj radionici s vokalnim pedagogom i dirigentom prof. Cornelisom Witthoefftom u prosincu 2018. godine u sklopu projekta “Dječakov čarobni rog” na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Također, pohađala je seminare kao aktivni te pasivni sudionik kod Giorgine von Benze u Omišu te Nikole Kitanovskog u Splitu. 2022. godine debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu sa sporednom ulogom u operi Suor Angelica G. Puccinija. 2023. godine sudjeluje na međunarodnim natjecanjima Lav Mirski u Osijeku na kojem sa komornim sastavom TrioLe osvaja prvu nagradu u dvije različite kategorije te natjecanje Stojan Stojanov u Zagrebu na kojem osvajaju titulu laureata te osvajaju prvu nagradu. Od 2021. godine aktivna je članica opernog zbora HNK Split te je dio sastava TrioLe s kojim drži koncerte po Hrvatskoj i okolici.

Rahela Ujević rođena je u Splitu 21. travnja 1997. Upisuje glazbenu školu dr. fra Ivana Glibotića u Imotskom prvotno za pijanistički smjer, a nakon toga solo pjevanje.Maturira u istoj glazbenoj školi 2018. te upisuje Umjetničku akademiju u Splitu, smjer solo pjevanje kod profesorice Terezije Kusanović.Sudjeluje na međunarodnim natjecanjima kao što su: Lav Mirski u Osijeku, Lazar Jovanović u Beogradu te Novo Mesto u Sloveniji te Daleki akordi u Splitu na kojem osvaja prvu nagradu u svojoj kategoriji. U 2023. osvaja prve nagrade na regionalnom i državnom natjecanju HDGPP sa najvećimbrojem bodova u svojoj kategoriji. Nedugo nakon sa opernim triom TrioLe osvaja prvu nagradu u dvije kategorije na natjecanju Lav Mirski te sa istim triom na natjecanju Stojan Stojanov osvaja najveći broj bodova. Tijekom studija na UMAS-u sudjeluje u studentskim opernim projektima gdje igra značajne uloge poput grofice Rossine u operi “Figarov pir” W.A.Mozarta te od istog skladatelja Papagenu i Drugu damu u operi “Čarobna frula” te Dianu u opereti “Orfej u podzemlju” Jacquesa Offenbacha.Od splitskog ljeta 2021. dio je opernog ansambla HNK Split gdje debitira sa ulogom Annina u Traviati Giuseppea Verdia.Niže brojne nastupe u pratnji puhačkog i mandolinskog orkestra, sudjeluje u studentskim produkcijama te nastupa kao dio opernog tria TrioLe u brojnim gradovima. Svoje pjevačke sposobnosti usavršava na seminarima eminentnih pjevača i pjevačkih pedagoga poput Tomislava Mužeka, Martine Gojčete Silić, Terezije Kusanović, Nikole Kitanovskog te Dunje Vejzović i Marije Kuhar Šoše.

Dora Jana Klarić (15.06.2000.), Mezzosopran Nakon završene srednje škole u Makarskoj u klasi prof. Bože Župića, upisuje solo pjevanje na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Terezije Kusanović. U sklopu UMAS-a otpjevala je nekoliko uloga, to su uloga Cherubina u operi Figarov pir W.A. Mozarta, uloga Javnog mnijenja u operi Orfej u podzemlju J. Offenbacha, uloge 3. Dame i 3. Dječaka u operi Čarobna frula. Na međunarodnom natjecanju Daleki akordi u Splitu 2022. osvojila je Grand Prix. Nastupila je kao solist u pratnji više različitih orkestara. Neki od koncerata su Magnificat J.S.Bacha u pratnji orkestra UMAS-a, Krunidbena misa W.A.Mozarta u pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Vivaldijevu Gloria u pratnji gudačkog kvarteta, 2 gala koncerta u pratnji OMG orkestra, mjuzikl koncert „Disney classics“ u pratnji simfonijskog orkestra Mostar i 3 gala koncerta s „Preußischen Kammerorchester“ orkestrom u Njemačkoj. Dora Jana Klarić je svoju prvu solističku ulogu u HNK u Splitu otpjevala s 21 godinu.

Uloga sestre Zelatrice u operi Suor Angelica G.Puccinija. Nedugo zatim debitira u ulozi Flore Bervoix u operi La Traviata G.Verdija i ulozi Mamme Lucie u operi Cavalleria Rusticana P.Mascagnija također u HNK Split. Također debitira na daskama HNK Zagreb u lipnju 2023. na prvom Opera festivalu u Zagrebu na kojem se HNK Split predstavio s operom Cavalleria Rusticana također u ulozi Mamme Lucie. Ujedno je bila i najmlađi solist na festivalu. Na masterclassu Oper Oder Spree u Beeskowu, Njemačkoj Dora Jana je osvojila nagradu Grand Prix i Nagradu publike te sudjelovala u 3 operne produkcije i 3 gala koncerta u pratnji orkestra. Dora Jana također djeluje u komornom sastavu. Od 2021. je stalni član opernog tria „TrioLe“.

Klavirska pratnja je Filip Grmoja, student je 2. godine klavira na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Olge Cinkoburove. Klavir je započeo učiti s osam godina kod prof. Snježane Verunice kod koje je i maturirao 2022. godine. Tijekom obrazovanja pohađa seminare eminentnih pijanista poput Rubena Dalibaltayana, Julije Gubajdulline i Olge Cinkoburove te sudjeluje u raznim projektima i koncertima Akademije (150. rođendan S.V. Rahmanjinova, Glazbena obličja Dore Pejačević itd.), te nastupa na raznim festivalima (Maestrale festival Makarska, festival klasične glazbe kULTRA itd.)

Ulaz na izložbu i koncert je besplatan.

- Oglas -