Subota, 21 rujna, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotPosjetili smo prvi tajlandski street food u gradu: 'Makarani vole azijsku spizu,...

Posjetili smo prvi tajlandski street food u gradu: ‘Makarani vole azijsku spizu, a jednu stvar uvijek naručuju drugačije od turista’

U novo ruho makarske Kalalarge, koja je ove sezone otvorila vrata nizu novih dućana i barova, uspješno se uklopila i prva tajlandska street food kužina u našem gradu – Pana Thai, koja je tijekom ljetnih mjeseci bila hit ne samo među turistima, nego i Makaranima koji su se zainteresirali za egzotiku slatko-kiselo-ljutih okusa.

Proljetne role, zeleni i crveni curry, pad thai rezanci, stir-fry piletina sa slatkim čilijem, prženo povrće, Tom Yum juha sa škampima, sve je to dio ove nove gastro-priče u staroj gradskoj jezgri, a čiji je početak na pozitivan način iznenadio i vlasnike – Rajka Isovića i njegovu suprugu Panarat, s kojima smo porazgovarali prije nekoliko dana.

Rajko Isović je Makaranin koji je godinama živio u Australiji, radio u Sydneyu i Melbourneu, gdje su se on i Panarat upoznali još 2005.godine. Od tada žive i rade zajedno a s godinama se, govori nam Rajko, uštedjelo dovoljno da obitelj odluči povesti natrag sa sobom na drugi kraj svijeta – u Makarsku.

– Panarat je osoba koja ne može mirovati i mora se baviti nekim biznisom. A kako je ranije u Melbournu vodila restoran, koji je dobro poslovao, odlučili smo isto pokušati i ovdje. Recepti su dakle isti oni koje je koristila i u Australiji, a namjera nam je bila i dovesti ovdje u Makarsku i chefa iz Melbourna, no to se na kraju ipak nije uspjelo realizirati. Otvorili smo usred sezone i najiskrenije, prezadovoljni smo i iznenađeni kako su nas ljudi do sada prihvatili, pogotovo Makarani za koje me je iznenadilo što im se hrana uglavnom svidjela na prvu – govori Rajko Isović.

– Odabrana su ona jela koja se mogu pripremiti s obzirom na namirnice, a ono što ne možemo napraviti niti ne držimo u meniju. Recimo tajlandska kuhinja inače ima dosta jela s papajom, ovdje ju je teže pronaći pa takva jela nemamo – dodaje Rajko.

Panarat će kazati da se nije trudila previše prilagođavati jela dalmatinskom nepcu. Govori, tajlandska je kuhinja bogata receptima i jelima, ondje ih je mali dio koji se vjerno može pripremiti.

– Hrana se priprema autentično koliko se može, mada ima sitnih razlika, recimo nešto manje slatkoće u odnosu na original. Što se tiče ljutih jela koja su u ponudi, tu nema neke razlike u ljutini – objašnjava nam Panarat, pokazujući na curry kombinacije označene u meniju vidljivom papričicom u boji, zelenom ili crvenom. Neka boja ne zavara, zeleni je ljući.

Posebno nas je zanimao dio o Makaranima i njihovim reakcijama.

– Ljudi mi kažu da su sretni što imaju nešto novo i drugačije u ponudi, da su navikli uglavom na hamburgere i pizze. Ovdje do sada nisu imali ni nekog iskustva s kuhanjem na kokosovim mlijekom, a kažu mi i da im se sviđa način na koji pripremamo povrće. Stvarno su vrlo pozitivna iskustva – kaže nam gazdarica Pad Thaija, koja će reći da je do sada uočila i zanimljive razlike između navika turista i Makarana što se tiče izbora.

– Teško mi je kazati što je najpopularnije jer sve dobro ide. Primjetili smo jednu zanimljivu razliku vezanu za Makarane i strane goste koji uđu u restoran, a to je da stranci uglavnom naručuju piletinu s jelima, dok domaći ljudi više odabiru junetinu ili teletinu i kozice. Zbog Makarana dnevno nabavljamo po tri kilograma mesa – dodaje.

Tekst i foto: O. Franić

- Oglas -