Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPLAŽA OSEJAVA Prof.dr.sc.Dalibor Carević: Ovdje je najmanje 30 do 50 posto zemlje

PLAŽA OSEJAVA Prof.dr.sc.Dalibor Carević: Ovdje je najmanje 30 do 50 posto zemlje

Jučer je Grad Makarska nastavio radove na uređenju plaže Osejava, za što ima ishođenu građevinsku dozvolu, a s radovima su, kako su naveli na svojoj stranici, počeli jer su čekali kvalitetan materijal. Rješenje su pronašli, kako dalje navode, u čistoj žalici s iskopa gradilišta novog dječjeg vrtića na Zelenki.

Na temu kvalitete materijala pojavilo se u javnosti dosta teorija i komentara, no mi smo potražili stručno mišljenje obrativši se prof.dr.sc. Daliboru Careviću, iz projekta Beachex s Građevinskog fakulteta u  Zagrebu.

Carević je, naime, mentor nekolicini mladih znanstvenika s kojima čini znanstvenu grupu koja se bavi raznim temama kao što je, između ostaloga, održiva gradnja plaža (projekt Beachex o kojemu smo već pisali u veljači, op.a.).

Prema mišljenju njegovom i kolegice s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta doc. dr. sc.Kristine Pikelj, inače geologinje, riječ je o materijalu s 30 do 50 posto zemlje!

– To je ono što možemo procijeniti s fotografija, a točna količina bi se mogla utvrditi granulometrijskom analizom. Važno je napomenuti da se materijal smije koristiti na području van dosega ispiranja mora, rekao je za naš portal prof.Carević.

Dakle ovaj materijal bi se smio koristiti dalje od ruba obale kako ne bi završio u moru?

– Tako je. Ne smije dolaziti do ispiranja sitnijih čestica zemlje, barem ne većih razmjera. Sitnije čestice plutaju i raznose se po moru i dnu (vjetar, struje). More ima određen kapacitet prihvata sedimentacije, ali ne previše. Tu granicu mi trenutačno pokušavamo definirati na našem projektu kroz niz istraživanja, zaključio je naš sugovornik koji je voditelj za zajednicu iznimno korisnog projekta Beachex osmišljenog s namjerom da pruži tehničku podršku za dugoročno dohranjivanje plaža.

Cilj je, naime, postići održivi porast kapaciteta plaža i smanjio utjecaj klimatskih promjena, a oslanja se na istraživanje i razumijevanje mehanizama erozije i oporavka šljunčanih plaža. Više na temu nasipanja, zakonske regulative, problema na obali i specifičnosti Makarske rivijere prof.dr.sc. Carević govorit će u intervjuu kojega ćete moći čitati na portalu Makarska danas.

Inače, valja reći da nadležno ministarstvo samo preporuča granulaciju i vrstu materijala, međutim, ako to nije propisano u projektnoj dokumentaciji, nažalost nema zakonske obveze.

Je li materijal propisan u projektnoj dokumentaciji, poslali smo upit Jozi Vranješu, zamjeniku gradonačelnika koji je vodio ovaj projekt, no odgovor za sada nismo dobili.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

- Oglas -