Otkad je i u Lijepoj našoj postalo općeprihvaćeno da je biti dobar chef postalo stvar prestiža i otkad su pojedini chefovi po popularnosti stali uz bok estradnim zvijezdama, nije više čudno da se na kuhare gleda kako i treba – s poštovanjem. No ipak, i dalje kuharstvo upisuje prilično mali broj učenika, a odlikaši i zbiljski motivirana djeca tu se prilično rijetko nađu.
Da ima mladih koji o kuharstvu pričaju s ljubavlju i koji jedva čekaju kad će ući u svijet odraslih, primjenjujući znanje koje su stekli u školi, a k tome su svestrani i zdravo ambiciozni, pokazuje 15-godišnji Arijan Mujagić, učenik 1.razreda kuharstva Srednje strukovne škole. Njega smo upoznali na radionici koju je nedavno u srednjoj školi organiziralo Udruženje obrtnika Makarske rivijere, s ciljem promicanja ugostiteljskih zvanja.
Riječ je o mladiću koji prolazi s 5:0, koji osam godina ide u Glazbenu školu, trenira ragbi i ne može dočekati da otvori svoj restoran. Naravno, sve nam je to rekao tek na kraju razgovora, kad smo ga pitali za hobije, a ocjenama se čak niti nije sam pohvalio.
Jednostavno i skromno rekao nam je samo da obožava ići na praksu i da je tu puno toga naučio. – Jako mi koristi praksa, a ova radionica je isto odlično iskustvo. Plan mi je dalje se školovati na gastronomiji, namjeravam upisati fakultet u Makarskoj. Super je da imamo taj fakultet, kazao nam je Arijan.
– A nakon toga, želim što prije otvoriti svoj restoran, otkrio nam je svestrani učenik kuharstva.
Za majstorski ispit trebat će mu samo dvije godine rada u nečijem restoranu, nakon čega će moći otvoriti svoj. Fakultet isto može upisati nakon polaganja predmeta, a dok studira, imat će već priliku raditi i stjecati iskustvo.
Kakvi su mu točno planovi, nismo ga ispitivali, jer ima još vremena do tada, ali stvari stoje tako – djeca s 3-godišnjim zanimanjima bez problema se mogu nastaviti školovati.
Kuha i doma, a najradije spravlja marende. Najdraže jelo mu je bolonjez s makarunima, a na pitanje koju kuhinju najviše voli kratko se nećkao, pa se složio da bi talijanska možda bila njegov prvi izbor.
Uvjereni da nećemo dugo čekati da probamo jela u Arijanovom restoranu nadamo se da će u narednim godinama njegov primjer neopterećenog, iskrenog i definitivno pametnog izbora slijediti sve više djece.
Ivona Ćirak /foto O.F.