Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNO11 GODINA TRADICIJE: MEtno festival u petak i subotu donosi glazbu bez...

11 GODINA TRADICIJE: MEtno festival u petak i subotu donosi glazbu bez granica u srce Makarske

U svom 11. Izdanju makarski međunarodni MEtno festival vraća se na svoju omiljenu pozornicu na Spomeniku revolucije koja će u petak i subotu 21. i 22. lipnja ugostiti dvije izuzetno zanimljive glazbene večeri, dok će se popratni program kao i u protekle dvije godine održati u dvorani Arte.

Tako će u petak 21. lipnja na spomeniku na Glavici MEtno festival tradicionalno otvoriti domaćini VS Tempet i Điger bend, koji će nastupiti prije zvijezda prve večeri, grupe Cinkuši. Cinkuši su sastav koji koriste bogatu narodnu baštinu Hrvatske, ponajviše iz kajkavskog područja u koju interpoliraju autorski pristup i literarne uzore, pa i klišeje koji bude kolektivnu emocionalnost. Izvrstan primjer“ prevođenja“ tradicionalnih pjesama u eksplozivne dijelove punka, freak-folka, briljantnih balada ili suptilnih kombinacija valcera i kabareta s primjesama neo-folk undergraunda. Dobitnici su Porina 2010. i 2018. Godine za najbolji album etno glazbe s albumom Špiritus Sanctus i Krava na orehu.

Subotnja događanja otvara radionica pjevanja tradicijskih napjeva pod vodstvom Dr.sc. Joška Ćalete te suradnica – djevojaka iz grupe Harmonija disonancakoja će započeti u dvorani Arte u 15 sati. Kako je najavljeno, fokus radionice bit će na vokalnoj glazbenoj tradiciji dinarskog i jadranskog areala. koji se isprepleću upravo na makarskom području.
Specifičnost takvog pjevanja je tehnika potresanja glasa ili, narodski rečeno – ojkanje.U pitanju je uvriježeni naziv za taj najstariji sloj arhaičnih, tradicijskih pjevanja, čiju je važnost prepoznalo i Ministarstvo kulture RH koje ga je upisom u Registar kulturnih dobara RH istaknulo kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnog promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti. Ojkanje je 2010.godine upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

Kako stoji u najavi, nasuprot ovim pjevanjima pjevanje u jadranskom arealu „pitomije“ je, bliže tipičnim asocijacijama na „mediteransko“ no također s primjerima arhaičkog pjevanja koje na ovom području sve više ide u zaborav.- Želja nam je na ovaj način privući i na aktivno pjevanje uključiti populaciju koja aktivno sudjeluje u radu KUDova šireg makarskog područja kao i sve ljubitelje pjevače tradicijskog pjevanja ( jedini preduvjet za dolazak na ovaj tip radionice je donekle razvijen sluh ili ikakvo pjevačko iskustvo ) – kaže u najavi prof. Ćaleta.

Subotnji program nastavlja se od 21:30 na Spomeniku revolucije, gdje večernja događanja otvara Harmonija disonance, ansambl koji je izrastao iz istoimenog projekta začetog u listopadu 2016. Godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Riječ je o projektu zamišljenom od strane dr.sc. Mojce Piškor i sadašnjeg voditelja ansambla dr.sc.Joška Ćalete, kao mjesto susreta studenata Muzičke akademije i vrsnih pjevača tradicijske glazbe.

Festival zatvara cijenjeni bend iz Barcelone – Barcelona Gipsy balKan Orchestra, međunarodni ansambl sa interpretacijama tradicionalne muzike Balkana, Bliskog Istoka i Mediterana, izazivaju interes publike u cijeloj Europi. Jedinstven i suvremeni zvuk B.G.K.O. ne poznaje granice i nastao je kao rezultat strastvenog i ustrajnog istraživanja romskog, židovskog, balkanskog i mediteranskog muzičkog nasljeđa. BGKO je rezultat kombinacije različitih kultura koji u sebi nosi tragove različitih naroda koji su živjeli u tim područjima, odnosno mješavina različitih umjetničkih  utjecaja svojih članova , obogaćenih i oblikovanih vibrantnom muzičkom scenom Barcelone; od tradicionalnih pjesama Katalonije , Grčke, Rusije, Italije i Bliskog Istoka.

Pripremio Ozren Franić

- Oglas -