Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaŽUPANIJA: Potpisani ugovori s novih 12 korisnika programa "Tu je tvoj dom"

ŽUPANIJA: Potpisani ugovori s novih 12 korisnika programa “Tu je tvoj dom”

Danas je u hotelu Cornaro u Splitu župan Blaženko Boban potpisao ugovore s 12 novih korisnika županijskog programa demografske obnove “Tu je tvoj dom”.

Činjenica da se, usprkos pandemijom izazvanom smanjenju Proračuna SDŽ, Program demografske obnove „Tu je tvoj dom“ nastavlja, obradovala je mnoge mlade obitelji iz rubnih područja županije, voljne i spremne uz pomoć Županije, odvažiti se na adaptaciju stare ili izgradnju nove kuće u takvim mjestima. Ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora je milijun i trideset tisuća kuna. Prvi put su među korisnicima ovih sredstava dvije obitelji iz brdskih područja otoka Brača, s područja Škripa i Donjeg Humca. Ostali su uglavnom s područja sinjske i imotske krajine.

Županija nastavlja s izvrsnim programom demografske obnove „Tu je tvoj dom“. S današnjih 12 ugovora zadovoljili smo sve obitelji s dvoje i više djece, koji su se prijavili na natječaj. Ostaje nam još 30 obitelji s jednim djetetom s kojima ćemo, nadam se, potpisati ugovore do kraja ove godine – kazao je župan Boban u izjavi za novinare, te dodao: – Raduje me što danas prvi put imamo i dvije obitelji s otoka Brača, iz mjesta Škrip i Donji Humac, ostali su s područja sinjske i imotske krajine. Vrijednost današnjih ugovora je 1.030.000 kuna, a dosad smo  ukupno potpisali 88 ugovora vrijednih 8,820,000 kuna,s obiteljima koje imaju ukupno 202 djece. To znači da smo kroz ovaj program potaknuli zasad skoro 300 osoba da svoju budućnost planiraju u rubnim područjima županije, u svojim rodnim mjestima. Također me raduje činjenica što su se brojne lokalne zajednice odlučile nastaviti na projekt, oslobađajući mlade obitelji komunalnih doprinosa ili kao u općini Klis, darujući im zemljište za izgradnju obiteljskih kuća. Uvjeren sam da će i nacionalna razina, Vlada RH, prepoznati kvalitetu ovoga programa kao što je prepoznala i dalje implementira u cijeloj Hrvatskoj naše županijske projekte , projekt nabavke knjiga za sve učenike i projekt cjelodnevnog boravka u dječjim vrtićima.

O uvjetima natječaja i ostalim detaljima iz ugovora govorila je zamjenica pročelnice upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju, Helena Bandalović.

U ime današnjih potpisnika ugovora županu i županiji je zahvalila i kratko se obratila Iva Bajić iz Imotskog.

Pjero Mirić iz je živio u Splitu, ali se prije dvije godine vratio, kako kaže, na didovinu, u Škrip na otoku Braču. Sa suprugom i dvije curice planira ovim sredstvima nastaviti adaptaciju kuće koju je u naslijeđe dobio u Škripu. –Ovim sredstvima planiramo klimatizirati objekt i uraditi neke druge potrebne građevinske zahvate. Svaka pomoć je dobrodošla. Zahvaljujem županiji i potičem ostale mlade obitelji da prate ovaj natječaj dalje i prijavljuju se – kazao je Pjero.

Jedan od korisnika županijskih sredstava za izgradnju ili adaptaciju kuće je Mario Kokot Živalj iz Sinja koji je kratko kazao da ovaj projekt vidi kao odličnu motivaciju mladim obiteljima kako bi mogli planirati i organizirati život u rodnim mjestima na rubnim područjima županije.

Uz Ivu, Pjera i Marija, ugovore su potpisali: Valen Jugović iz Donjeg Humca, Toni Grbavac Garac, Ante Aračić i Ivica Jović, s područja Imotskoga te Goran Čugura, Boris Domjanović, Vinko Vitić, Daniel Milanović s područja sinjske krajine, a Jelena Tadić Kapetanović iz Otoka kod Sinja se ispričala zbog nemogućnosti dolaska.

M.D. / foto SD Županija

- Oglas -