Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaVRGORAC: Proizvođači Dalmatinskog pršuta obišli novootvoreni proizvodni pogon Grupe Pivac

VRGORAC: Proizvođači Dalmatinskog pršuta obišli novootvoreni proizvodni pogon Grupe Pivac

– Udruga proizvođača Dalmatinskog pršuta održala je danas u Vrgorcu redovnu skupštinu, ranije odgođenu zbog pandemije Covida-19, a prije toga su njezini predstavnici posjetili novootvoreni proizvodni pogon Grupe Pivac u Gospodarskoj zoni Ravča, najmoderniji u ovom dijelu Europe. Tijekom obilaska pogona domaćini su im prezentirali proizvodne procese koji spajaju izvorne dalmatinske recepture i vrhunska tehnološka rješenja.

„Naš novi pogon odražava poslovnu ideju i misiju Grupe Pivac, a to je proizvodnja tradicionalnih dalmatinskih proizvoda vrhunske kvalitete po najvišim standardima. Zbog toga smo izuzetno ponosni na to što smo u njemu očuvali tradicijske uvjete proizvodnje, najvažniju karakteristiku Dalmatinskog pršuta koji je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Ključni elementi proizvodnje – soljenje krupnom morskom soli iz domaćih solana, sušenje na dalmatinskoj buri, dimljenje bijelim drvom te dugotrajno zrenje u autentičnim uvjetima – ostali su nepromijenjeni i oni nam jamče zadržavanje maksimalnih svojstava okusa i mirisa našeg Dalmatinskog pršuta“, izjavio je Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac. Podsjetio je i na to da ukupan kapacitet nove pršutane, u koju je dosad investirano više od 120 milijuna kuna, iznosi 4.500 tona godišnje, odnosno preko 300.000 komada pršuta te 2.500 tona pancete, pečenice i buđole.

„Udruga proizvođača Dalmatinskog pršuta okuplja petnaestak proizvođača i već četrnaest godina aktivno radi na promociji Dalmatinskog pršuta. Kad smo 2006. godine osnovani, okupljali smo dvadesetak članova koji su proizvodili oko 100.000 komada pršuta godišnje, a tržište je bilo preplavljeno pršutima iz uvoza jer su potrebe na tržištu bile puno veće od kapaciteta domaće proizvodnje. Prošle su godine potrebe našeg tržišta iznosile oko milijun komada, a proizvedeno je oko 400.000 komada. Otvorenjem novog pogona Grupe Pivac znatno se povećavaju kapaciteti proizvodnje Dalmatinskog pršuta, koji u ukupnoj proizvodnji pršuta u Hrvatskoj čini preko 90 posto. Nažalost, pandemija Covida-19 izazvala je trenutno smanjenje turističke ponude, a time i pad potražnje za pršutom, no mi smo u udruzi svjesni svih izazova koji su trenutno pred našim članovima te ćemo ih nastojati otkloniti ili makar ublažiti“, izjavio je Ivica Babić, predsjednik Udruge proizvođača Dalmatinskog pršuta.

Proizvodnja Dalmatinskog pršuta u proteklih je pet godina narasla za oko 40 posto što govori i o porastu svijesti potrošača o kvaliteti i vrijednosti tog proizvoda. Kod proizvodnje Dalmatinskog pršuta specifikacijom je strogo propisana svaka pojedina faza proizvodnje kroz nekoliko parametara pa je tako, primjerice, strogo određeno i da se prilikom dimljenja mogu koristiti samo grabovina, bukva ili hrastovina i nijedna druga vrsta drveta. Dalmatinski pršut jedan je od rijetkih proizvoda koji ne sadrži aditive, konzervanse ni bojila, a za visoku kakvoću najvažnija je i visokokvalitetna sirovina.

Nakon obilaska pogona i skupštine, Udruga proizvođača Dalmatinskog pršuta održala je i sastanak s predstavnicima poduzeća Biotechnicon d.o.o., ovlaštenog kontrolnog tijela, na kojem su predstavljeni planovi kontrole za Dalmatinsku pancetu i pečenicu koje je usvojilo Ministarstvo poljoprivrede. Na sastanku su dogovoreni i usuglašeni procesi certificiranja tih proizvoda, koji od prošle godine nose zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini. Očekuje se da će krajem ove ili početkom sljedeće godine Dalmatinska panceta i pečenica dobiti zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i na razini Europske unije.
M.D.

- Oglas -