Utorak, 7 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPriopćenje gradonačelnika Jure Brkana o nabavi udžbenika, radnih bilježnica i drugih obrazovnih...

Priopćenje gradonačelnika Jure Brkana o nabavi udžbenika, radnih bilježnica i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola za školsku godinu 2020/2021

Gradonačelnik Makarske Jure Brkan oglasio se priopćenjem na službenim gradskim stranicama, a u kojem je prokomentirao situaciju oko nabave udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike.

-Iako do sada nisam reagirao na natpise na društvenim mrežama ovaj put moram jer se ne radi samo o zlonamjernim komentarima nego o javnom blaćenju i pozivu na davanje otkaza djelatnicima u gradskoj upravi. Povod je kašnjenje s dostavom udžbenika i radnih bilježnica za osnovnoškolce a ovaj problem, bez poznavanja osnovnih činjenica, iskorišten je za pljuvanje po društvenima mrežama. Na žalost, što je meni veliko razočaranje, u takvu su se igru aktivno uključili i pojedini učitelji i nastavnici što smatram u najmanju ruku potpuno neprimjerenim – navodi Brkan.

– I sam sam roditelj osnovnoškolca i znam da je kašnjenje dostave udžbenika, u ionako kompliciranoj situaciji zbog epidemioloških mjera, izazvalo dodatne probleme. Na žalost, Grad Makarska samo je jedan u nizu gradova koji je imao taj problem, a u isto vrijeme nismo imali mehanizam kojim bismo mogli utjecati na njegovo brže rješavanje. Evo i zašto.

Prošle godine smo nabavu udžbenika proveli kroz jednostavnu nabavu, bez primjene Zakona o javnoj nabavi i u puno kraćim rokovima jer je vrijednost bila ispod 200.000,00 kn + PDV. Budući da smo ove godine prešli navedenu vrijednost, postupak javne nabave trebali smo provesti putem”Elektroničkog oglasnika javne nabave RH”, temeljem Zakona o javnoj nabavi koji ima precizno propisane procedure i rokove. Svi detalji o navedenom su javno dostupni na Internet stranicama ”Elektroničkog oglasnika javne nabave RH”, uključujući i Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda, na 35 stranica, zaključen 2. rujna 2020. godine.

Tvrtka E-KUPI, koja je izabrana na natječaju, nudila je rok isporuke od 1 dan, međutim problem je što im Zakon o javnoj nabavi daje mogućnost odugovlačenja sa sklapanjem ugovora (a samim time i isporukom), jer su ga dužni potpisati u roku 30 dana i ne postoji neki alat da ih prisilimo da to učine primjerice u roku 3 dana. U praksi, oni dostavu organiziraju onako kako to njima najviše odgovara.

Iako je zahvaljujući dežurnim aktivistima na društvenim mrežama ispalo da se radi o neradu gradskih službi, iste probleme, iz istih razloga, imali su i drugi gradovi koji su bili obvezni primijeniti Zakon o javnoj nabavi kao npr. primjerice Samobor, Zaprešić, Virovitica, Umag itd.. , a sve to lako je provjerljivo na ”Elektroničkom oglasniku javne nabave RH”. Također želim naglasiti da Grad Makarska, za razliku od mnogih drugih gradova ne nabavlja samo udžbenike nego i radne bilježnice te sav ostali obrazovni materijal, čija ukupna vrijednost prelazi 1.000.000,00 kuna( cijena udžbenika i radnih bilježnica je izjednačena oko cca 500.000,00 kuna).

Također se moram osvrnuti i na učestala pozivanja na škole u manjima sredinama. Udžbenike su na vrijeme dobili manji naručitelji odnosno škole s manjim brojem učenika jer je u njihovom slučaju nabava bila manje vrijednosti (ispod 200.000,00 kn + PDV). Oni nisu bili dužni primjenjivati Zakon o javnoj nabavi (primjerice manje škole gdje je Splitsko-dalmatinska županija osnivač), već su mogli kroz 10-ak dana sve provesti temeljem vlastitih pravilnika o jednostavnoj nabavi (kraći rokovi za dostavu ponuda, jednostavnija procedura, nema žalbe ni žalbenog roka).

Grad Makarska postupak javne nabave pokrenuo je 17. srpnja 2020., odnosno u roku 1 dan od kada su nam dostavljeni konačni troškovnici od strane osnovnih škola. Zaprimili smo 12 ponuda te smo ugovorili iznos gotovo 100.000,00 kn manji od ukupne procijenjene vrijednosti nabave, ostvarujući značajnu uštedu, sve uz ponuđeni rok isporuke od 1 dan od ugovaranja.

Grad Makarska kontaktirao je predstavnikom odabrane firme E-KUPI, u četvrtak 3.9.2020., i tada nam je rečeno da će pustiti narudžbu u petak 4.9.2020. ali nije nam mogao decidirano reći koji je točan dan dostave školama. Također smo upozoreni da postoji jedan manji dio odabranih naslova u Troškovniku kojih uopće nema na tržištu, a neće niti dolaziti budući da se više se ne tiskaju. Vezano za taj problem smo ih uputili na škole budući da su iste i birale naslove i koliko znam dogovorili su rješenje u vidu novih naslova.

Udžbenici su stigli 22. rujna, nešto više od dva tjedna nakon početka nastave. Žao mi je što se ta neugodna situacija dogodila i suosjećam sa djecom, roditeljima i većinom učitelja i nastavnika od kojih smo zadnjih nekoliko dana imali upite što je s knjigama i kada će ih učenici konačno dobiti.

Na žalost, jedan dio njih pridružio se komentarima dežurnih pljuvača na društvenima mrežama, koji se se uobičajeno bave politikanstvom, a ne činjenicama, te samo dolijevao ulje na vatru.

Njima želim reći samo nekoliko riječi. Da razlog kašnjenja udžbenika nisu gradski djelatnici već procedura provođenja postupka javne nabave u što se svatko dobronamjeran može uvjeriti, ukoliko želi. Da je Grad Makarska, nakon što je HDZ 2017. pobijedio na lokalnim izborima, 2018. prvi put u povijesti donio odluku da svi makarski osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike. Riječ je o odluci koji potpisuje gradonačelnik i moram reći da sam jako ponosan na to.

Nadam se da su besplatni udžbenici i radne bilježnice za osnovnoškolce standard ispod kojeg Grad Makarska, bez obzira tko bio na njegovu čelu, više neće ići. Mi se toga držimo i već radimo na novim odlukama koje će našim učenicima i studentima omogućiti još povoljniji položaj, a njihovim roditeljima barem malo olakšati financiranje školovanja.

Svima njima, učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima još jednom želim puno strpljenja u novonastalim uvjetima rada koji nisu nimalo jednostavni te uspješnu novu školsku godinu – stoji u priopćenju Jure Brkana.
M.D. / foto arhiv MD

- Oglas -