Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaNOVO DOBA ZA ŽENSKA PRAVA U AFRIČKOJ DRŽAVI Sudan kriminalizrao genitalno sakaćenje...

NOVO DOBA ZA ŽENSKA PRAVA U AFRIČKOJ DRŽAVI Sudan kriminalizrao genitalno sakaćenje žena

Sudan je kriminalizrao genitalno sakaćenje žena (FGM) uz prijetnju kazne do tri godine zatvora čime je otvoren put za “novo doba” u obrani ženskih prava u toj afričkoj državi.

Gotovo devet od deset žena i djevojaka u pretežito muslimanskom Sudanu podvrgnuto je genitalnom sakaćenju, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda.

Postupak obično uključuje djelomično ili potpuno uklanjanje ženskih genitalija i može izazvati niz zdravstvenih komplikacija.

Sudanska vlada prihvatila je amandman na zakon od 22. travnja u kojem stoji da osoba koja izvede FGM, bilo da to čini u medicinskoj ustanovi ili drugdje može biti kažnjena zatvorom do tri godine i novčanom kaznom.

Udruge za zaštitu ženskih prava pozdravile su zakon koji može pomoći iskorjenjivanju tog postupka, no upozorile su da će biti teško mijenjati kolektivni um koji takvu tradicionalnu praksu smatra nužnim putem za udaju svojih kćeri.

“U Sudanu je postotak genitalnog sakaćenja među najvišima u svijetu. Vrijeme je da se uz kaznene mjere osigura zaštita djevojaka od mučenja”, rekla je Faiza Mohamed,  direktorica za Afriku organizacije Equality Now (Ravnopravnost sada).

Smatra da je “zakon protiv genitalnog sakaćenja važan element odvraćanja”, ali upozorava da je praksa tako duboko ukorijenjena da “ljudi koji u nju vjeruju možda neće prijaviti slučajeve”.

Zajednice bi mogle naći načina da izbjegnu kaznu, a dužnosnici koji vjeruju u takvu tradiciju mogli bi izbjegavati kažnjavati prekršitelje, upozorila je.

Procjenjuje se da je u svijetu genitalno osakaćeno oko 200 milijuna djevojaka i žena u najmanje 27 afričkih zemalja te u dijelovima Azije i Bliskog istoka.

Djevojčice mogu iskrvariti ili umrijeti od infekcije, a genitalno sakaćenje donosi niz drugih komplikacija, napose pri porodu, kažu stručnjaci.

U Sudanu više od tri četvrtine takvih postupaka izvode medicinske sestre, babice ili drugo medicinsko osoblje.

U brojnim slučajevima, veći dio vagine zašije se nakon odstranjenja vanjskog dijela spolovila i takav postupak zvan reinfibulacija može potaknuti razvoj ciste, ozljede mokraćovoda, bolan spolni snošaj i onemogućuje doživljaj orgazma.

‘Novo doba’

Sudanke su izložene čitavom nizu prijetnji, od udaje u dječjoj dobi do nasilja u obitelji i silovanja. No malo je zakona koji štite žene i djevojčice, pa se tako silovanje u braku i dječji brak ne smatraju zločinima.

Ženska prava ipak su lani došla u fokus pošto su žene igrale istaknutu ulogu u devet mjeseci dugom uličnom prosvjedu protiv autokratskog predsjednika Omara al-Bašira koji je konačno svrgnut s vlasti.

Prijelazna vlada obvezala se ženska prava staviti u fokus i premijer Abdulla Hamdok imenovao je žene u svoju vladu: ministricu vanjskih poslova, ministricu za mladež i sport, visoko obrazovanje te rad i društveni razvoj.

Kampanje protiv FGM pozdravljaju kriminalizaciju tog postupka.

 

Hina / ilustracija Pixabay

- Oglas -