Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaMAKARSKAMarija Lelas: Velika je radost korisnika zbog otvaranja doma, ali bit ćemo...

Marija Lelas: Velika je radost korisnika zbog otvaranja doma, ali bit ćemo spremni tek idućeg tjedna

Od danas su, nakon gotovo pola godine, i u Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno otvoreni domovi za starije. Kako nam je rekla Marija Lelas, ravnateljica Doma za starije i nemoćne u Makarskoj, od danas odluka jest stupila na snagu, no još uvijek nije u primjeni. Naime, još uvijek nisu otvorili dom za posjete.

– Dogovaramo optimalni model s korisnicima i potencijalnim posjetiteljima kako opet ne bismo dobili koronu. Počet ćemo tek sljedeći tjedan s posjetima i to jako pažljivo jer nam nisu cijepljeni ni svi korisnici ni svi radnici. Procijepljeno je samo 50 posto i jednih i drugih. Opća je radost bila kad su se išli cijepiti, ali malo su se snuždili kad im je doktorica Žana rekla da to ipak ne znači da ne mogu dobiti koronu. S voljom su se cijepili, samo da izađu, pa i po cijenu nekih posljedica, kaže Lelas dodajući kako ljudi, naravno, zovu.

Najprije će se omogućiti izlazak odnosno posjet cijepljenima, odnosno pokretnima koji su i do sada po njezinim riječima znali ostvariti kontakte uz najstrože epidemiološke mjere. – Kada uočimo da je bolje omogućiti posjet, odradili bismo to preko stakla, kaže ravnateljica koju smo pitali jesu li neki štićenici razvili depresiju jer sv ovo vrijeme nisu mogli vidjeti najmilije.

– Čujte, nije lako, bilo je jako jako teško, ali potrudili smo se omogućiti im barem video poziv. Nije lako biti zatvoren u domu cijelo vrijeme. Osoblje i ja smo bili sedam dana pa smo vidjeli kako je to teško, veli Lelas.

Luka Brčić, šef županijskog stožera, kaže kako je u većini domova u Splitu na snazi i primjena posjeta odnosno izlazaka.

– Imali su vremena pripremiti se neka dva-tri dana, mi smo svima poslali upute koje su dosta podrobne i nalaze se na 10-11 stranica. Epidemiološki se precizno obrađuje kako se organiziraju izlasci odnosno posjeti te kako se vrši kontrola. Ograničeno je vremensko trajanje posjeta, mjeri se fibra, kontrolira anamneza, objasnio je Brčić.

U županiji se radi o 40-ak domova, što državnih, što privatnih, a što socijalnih ustanova. Procijepljeno je do sada na razini županije oko 70 posto štićenika, što je viši postotak no u Makarskoj, dok je udio cijepljenih radnika dosta manji, veli Brčić.

Ivona Ćirak/ foto M.D.

- Oglas -