Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za ugostiteljske objekte kojima se dopušta rad, uz poštovanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja u 11 točaka.
U uputama HZJZ-a stoji da se dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupine: restoranima, barovima (kavanama, pivnicama, buffetima, krčmama i kletima) i catering-objektima uz poštovanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.
- Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
- Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
- Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanjarazmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ukoliko jedan naplaćuje, a drugi izdaje.
- Preporuča se gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
- Ukoliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama.
- Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
- Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
- Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
- Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da suodvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
- Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.
- Ako je organiziran drive-in sistem zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.
M.D. / Foto: D.A.