Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaANKETA HRVATSKE GOSPODARSKE KOMORE Koronavirus do sada najviše pogodio turizam i ugostiteljstvo

ANKETA HRVATSKE GOSPODARSKE KOMORE Koronavirus do sada najviše pogodio turizam i ugostiteljstvo

Anketa HGK pokazala je da dvije trećine (66%) hrvatskih tvrtki već osjeća negativne posljedice situacije s koronavirusom na svom poslovanju, a više od polovine njih (53%) je izjavilo da im je pao promet – prenosi HR Turizam.

Najviše su pogođene putničke agencije i firme koje se bave pružanjem smještaja, pripremom i posluživanjem hrane, a zasad male i srednje tvrtke osjećaju veći negativan utjecaj nego velike kompanije.

Jake i srednje posljedice na trenutno poslovanje imaju putničke agencije (69%), pružanje smještaja, priprema i posluživanje hrane (62%) te prijevoz i skladištenje (51%).

Na pitanje kakve konkretno vrste problema ih muče, najviše tvrtki (30%) je prijavilo poteškoće u sklapanju novih poslova, dovršavanju ugovorenih (29%) i obavljanju postojećih poslova (28%).

Što se očekivanja za budućnost tiče, najpesimističnije su putničke agencije koje očekuju najsnažnije posljedice na dugoročno poslovanje. Čak 92% njih izjavljuje kako očekuju jake i srednje negativne posljedice na dugoročno poslovanje, 62% na kratkoročno.

Slijede tvrtke iz djelatnosti pružanja smještaja pripreme i usluživanja hrane (hoteli, odmarališta, kampovi, ostali smještaj, restorani, caterinzi, kafići) među kojima 76% očekuje dugoročno, a 71% kratkoročno jaki i srednji negativan utjecaj na poslovanje.

U anketi HGK je samo u prva dva dana sudjelovalo više od 1000 tvrtki, a iz HGK pozivaju poduzetnike da i dalje javljaju probleme
Više pročitajte OVDJE

foto Pixabay

- Oglas -