Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaAmnesty tvrdi da je hrvatska policija "mučila" migrante na granici

Amnesty tvrdi da je hrvatska policija “mučila” migrante na granici

Skupinu migranata koji traže azil “mučila” je hrvatska policija na granici s Bosnom i Hercegovinom prošli mjesec, priopćio je u četvrtak Amnesty International.Šesnaestero ljudi iz Afganistana i Pakistana udarano je nogama, pretučeno je, vezano i potom im je razmazana hrana po ozljedama, navodi se u istrazi Amnestyja u kojoj je ispitano šest migranata.Desetorica muškaraca zadobila su teške ozljede, uključujući prijelome kostiju i ozljede glave. Jednoj od žrtava sada su potrebna invalidska kolica, kaže Amnesty.Prema svjedočenjima žrtava, između osam i deset policajaca u crnim odorama zlostavljalo je migrante u noći s 26. na 27. svibnja nedaleko od Plitvičkih jezera.

Policija je “pucala u zrak, zatim udarila nogama i opetovano tukla zavezane muškarce metalnim i drugim palicama i drškom pištolja”, stoji u priopćenju Amnestyja.

“Zatim su utrljavali kečap, majonezu i šećer koje su našli kod jednog od migranata u krvave glave i kosu migranata.”

Amnesty kaže da je također razgovarao s liječnicima koji su im sanirali ozljede nakon što su protjerani natrag u BiH te dužnosnicima nevladine udruge koji su isto vidjeli njihove ozljede.

Jedan liječnik rekao je Amnestyju da njihove ozljede uključuju prijelome, posjekotine, modrice, ozljede glave i kolaps pluća,

Skupina navodi da je kontaktirala hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova, ali da još nije dobila odgovor.

“Europska unija više ne može šutjeti i namjerno ignorirati nasilje i zlostavljanja koje provodi hrvatska policija na njezinim vanjskim granicama. Njezina šutnja dopušta pa čak i ohrabruje počinitelje tog zlostavljanja da nastave bez posljedica”, rekao je Massimo Moratti, zamjenik direktora Ureda za Europu Amnesty Internationala.
Hina / foto MUP/Marko Mrkonjić /Pixsel

- Oglas -