Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKZANIMLJIVOSTI PREDSJEDNIČKIH IZBORA Kako je na jednom biračkom mjestu izlaznost iznosila 128,77...

ZANIMLJIVOSTI PREDSJEDNIČKIH IZBORA Kako je na jednom biračkom mjestu izlaznost iznosila 128,77 posto

Na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj izlaznost je bila 55 posto. To je više nego u prvom krugu, ali manje nego na izborima prije 5 godina.Na rijetkim biračkim mjestima izlaznost je bila 100 posto, ta su uglavnom s vrlo malim brojem birača, no javnost su zbunili podaci da je na nekim biračkim mjestima, prema podacima DIP-a, izašlo više od 100 birača – piše Dalmacija danas.

Tako je DIP izvijestio da je na biračkom mjestu Žlibine u Vrgorcu, u kući Zore Vuletića pristupilo 101,27% birača – bilo ih je upisano 79 birača, a glasovalo je njih 80. Grabar-Kitarović je dobila 78 glasova, Milanović 2.

No, rekordna izlaznost ovaj je put bila i mnogo veća – 128,77 posto u mjestu Slivno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na izbornom mjestu Klek. Na biračkom mjestu bilo je upisano 212 birača, a glasovalo je njih 273. Milanović je dobio 52, a Grabar-Kitarović 221.

Iz Državnog izbornog povjerenstva pojasnili su da su u pitanju birači koji su glasovali s izvatka “C”, a radi se o građanima koji na tom biračkom mjestu ne pripadaju adresom prebivališta, ali su se službeno i na vrijeme upisali da će na toj lokaciji glasovati.

M.D.

- Oglas -