Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKVIDEO: DO PRIMOŠTENSKE PLAŽE DOPLIVALA SABLJARKA Stručnjaci: “Ne boji se, a evo...

VIDEO: DO PRIMOŠTENSKE PLAŽE DOPLIVALA SABLJARKA Stručnjaci: “Ne boji se, a evo i zašto!”

Primoštenci su danas imali priliku svjedočiti bliskom susretu s neobičnim gostom. Dupin više i nije neka vijest, pa čak ni morski pas, ali kad sabljarka dođe do same plaže, to je već zanimljivost – piše Morski.hr. – Iglun ili sabljarka je riba iz porodice Xiphiidae, u kojoj je ovo jedini predstavnik. Ovo je cijenjena riba za sportski ribolov, nastanjuje otvoreno more, gdje je jedan od najvećih grabežljivaca. Naraste do 455 cm duljine i do 650 kg težine. Ova je došla u sami kraj u potrazi za hranom – napisao je Tomislav Banjolo iz Primoštena, koji je objavio snimku, kako piše, od Jere Matošina Prote.

Dok je kod iglice slučaj da se gornja čeljust formira u iglu, kod sabljarke se formira u sablju koju koristi za napad i obranu, a po njoj je dobio i drugo ime “Sabljarka”. Izrazito je brz i okretan. Živi na dubinama od 200 do 800 m. Ima velike oči i istančan vid, a na očnim mišićima ima posebno tkivo koje spriječava gubitak topline u mozgu pri velikim dubinama. Izduženo tijelo s jakom repnom perajom odaju karakteristike istinskog predatora. Odozgo je crno smeđe boje, a svjetliji s trbušne strane. Hrani se uglavnom ribom iako jede rakove i glavonošce.

Zaštićena životinja – Strogo kontroliran izlov

Hrvatska inače ima jako malu kvotu za lov igluna, za lov je potrebna posebna dozvola i to prema državnoj kvoti o ulovu, uvedenoj kroz Pravilnik o ribolovnim mogućnostima i ribolovu igluna (Xiphias gladius). Lista se može naći u Upravi za ribarstvo i ona je javna. Kad ulovi igluna, ribar obavezno mora prijaviti ribu, radi kvote, koja se potom (zbog ograničenog broja ulovljenih jedinki), automatski smanjuje. Kao i za tunu, za sabljarku je također zabranjen uvoz, izvoz, provoz, uzgoj i promet na domaćem tržištu, ako ulovljenu jedinku ne prati dokumentacija propisana Pravilnikom o programu dokumentacije.

DOdajmo i da se prije petnaestak dana dva i pol metra duga sabljarka pojavila u plićaku kod crnogorske Budve, no upravo je neobično da ove životinje dolaze u pličinu. Stručnjaci naime tvrde da je prisustvo igluna u relatvno plitkom moru i u neposrednoj blizini obale posljedica malog broja kupača za ovo doba godine – piše Morski.hr.
M.D.

- Oglas -