Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOVELIKI USPJEH Na području Makarskog primorja cijepljeno skoro 30 posto populacije

VELIKI USPJEH Na području Makarskog primorja cijepljeno skoro 30 posto populacije

Prema informacijama koje smo dobili iz makarskog Doma zdravlja, nekih 28 posto odrasle populacije cijepljeno je na području Makarskog primorja u 13 ambulanti obiteljske medicine!

Ukupno se, kako doznajemo radi o brojci od preko 5000, a ako uzmemo da je na Rivijeri oko 24 tisuće stanovnika od čega oko 25 posto otpada na maloljetno stanovništvo, dolazimo do visokog postotka od gotovo 30 posto. To znači da je otprilike svaka treća osoba primila barem jednu dozu cjepiva.

Kako doznajemo iz ambulanti obiteljske medicine, razlog tome je činjenica da je Makarska vrlo rano krenula s procjepljivanjem. Čak i zbog stanke na nacionalnom nivou zbog prekida isporuke AstraZenece, makarski liječnici nisu zaustavljali cijepljenje, iako su tjedne brojke tada bile manje. Također, nisu sve ambulante obiteljske medicine s procjepljivanjem startale u siječnju nego su neke počele u veljači, no unatoč tome Makarska s okolnim općinama ima više nego zadovoljavajuću procijepljenost.

Neke su ambulante cijepile do 450 pacijenata, a druge nešto manje, do 300. Naime, nakon početne zbunjenosti kada se svakoj ambulanti davao jednak broj cjepiva, a jedni imaju ipak stariju populaciju nego drugi liječnici, uprava Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije donijela je odluku o izdvajanju proporcionalnom udjelu starije i rizične populacije.

Zanimljivo je je na listama prijavljenih za cijepljenje ostala tek trećina, tako da je većina posla odrađena; doduše, za očekivati je da će se broj zainteresiranih, kako se približava sezona, ipak povećavati, a tu su i turistički radnici koji su sada na redu za primanje vakcine.

Najmanje je cijepljeno u najjužnijoj ambulanti u Gradcu, oko 150 pacijenata, dok sve ostale ambulante drže uistinu visoki prosjek. Ovakvim tempom, za osam tjedana, dakle do konca lipnja, na Makarskoj rivijeri moglo bi se cijepiti još 5000 stanovnika, što bi iznosilo oko 55 posto cijepljene populacije. U slučaju masovnog cijepljenja s oko 1000 doza, u jednom vikendu tijekom svibnja, već sredinom lipnja bila bi procijepljeno više od pola stanovništva.

Osim pacijenata prijavljenih kod liječnika obiteljske medicine, u prvom je valu cijepljenja bio na redu Dom za starije i nemoćne, potom Biokovka i zdravstveno osoblje, zatim Udruga Sunce i Juraj Bonači, dok je sada u tijeku procjepljivanje vatrogasaca.

Turistički radnici su sad na redu, no za sada nije definirano kada će se započeti, iako pojedini već uspijevaju doći na red u ambulantama obiteljske medicine koje su već procijepile stariju i rizičnu populaciju.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -