Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOVELIKA PROMJENA VREMENA Sljedećih dana mogle bi pasti ekstremne količine kiše

VELIKA PROMJENA VREMENA Sljedećih dana mogle bi pasti ekstremne količine kiše

Zakoračili smo u studeni, posljednji mjesec klimatološke jeseni, a on nam već na početku donosi izraženu promjenu vremena koja će donijeti obilne oborine, mada će se zadržati natprosječno toplo. U dane vikenda moguće je i dodatno zatopljenje.

Dok se duboka ciklona nalazi nad sjeverozapadnom Europom, u noći s ponedjeljka na utorak nad sjevernom Italijom formirat će se sekundarni ciklonalni centar koji će našem području donijeti obilnu kišu. Do kraja tjedna u mnogim dijelovima Dalmacije past će preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, ponegdje i 200 što bi moglo donijeti probleme zbog obilnih oborina – piše Dalmacija danas.

Danas će biti umjereno do znatno oblačno i veći dio dana suho. Kasno navečer sa zapada jače naoblačenje s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom. Danju će jačati jugo koje će popodne i navečer biti jako do vrlo jako s olujnim udarima, na moru će biti udare preko 100 km/h. Minimalne temperature zraka u Zagori do 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 15°C ponegdje u Zagori do 22°C na otocima.

U noći na utorak i početkom utorka oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje će pasti preko 40 litara oborine po kvadratnom metru. Već od jutra stabilnije, uglavnom suho i pretežno sunčano- Jugo će prestati i okrenuti na umjeren do jak sjeverozapadnjak, na moru će imati vrlo jake udare. Popodne vjetar u slabljenju, naečer će okretati na slabo jugo. Jutro osjetno toplije u odnosu na prethodne dane, danju većinom od 18 do 23°C.

Nova ciklona u srijedu donosi umjereno do znatno oblačno. Kiša će biti češća u drugom dijelu dana kad aće mjestimice ponovno biti obilna. Jugo će jačati cijelog dana, popodne i navečer će biti jako s olujnim udarima. Toplo, najviše dnevne temperature većinom od 17 do 23°C.

Pretežno oblačno će biti u četvrtak. Kiša će biti česta, a mogući su pljuskovi s grmljavinom. Lokalno će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Jako jugo postupno će slabiti u drugom dijelu dana. Od jutra topli, danju većinom od 18 do 23°C.

U petak i subotu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Iako će i dalje biti povremene kiše, ona će biti znatno manje česta i obilna u odnosu na prethodne dane. Očekuju se i sunčana razdoblja. Jugo će prestati i bit će melo toplije.

Prema današnjim prognostičkim materijama, u Dalmaciji će u nedjelju biti iznimno toplo za dio godine i djelomično sunčano. Ponegdje će temperature zraka doseći vrlo toplih 25 stupnjeva – piše Dalmacija danas.

MD/ foto MD

- Oglas -