Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaMAKARSKAVaterpolist i svjetski prvak Ivan Buljubašić o alopeciji: Dobio sam najgori oblik...

Vaterpolist i svjetski prvak Ivan Buljubašić o alopeciji: Dobio sam najgori oblik bolesti, ali i dalje sam onaj isti Buljo

Vaterpolist i hrvatski reprezentativac iz Makarske Ivan Buljubašić na svojem je Facebook profilu otvoreno progovorio o bolesti koja se naziva alopecija, a radi se o bolesti uslijed koje se gubi kosa. Sportaša koji je, na svjetskom vaterpolo prvenstvu održanom 2017.godine, zajedno s ostalim “barakudama” Hrvatskoj priskrbio zlato, pogodila je neugodna autoimuna bolest, no 35-godišnji vaterpolist i otac djevojčice Noe kazat će kako unatoč tomu nikad nije bio sretniji.
Iskustvo s bolešću i uopće svoju je priču odlučio podijeliti iz dva razloga. Zbog raznih priča i teorija koje su kružile o uzrocima brijanja glave na ćelavo želio je ispričati istinu. A drugo, Ivan očito nije imao namjeru samo pomoći sebi kako bi sebe poštedio objašnjavanja, a poznanike nagađanja. Kroz otvoreno progovaranje o alopeciji Ivan je doprinio osvještavanju o bolesti, pa će možda više ljudi znati, primjerice, da oboljeli od alopecije nisu ni kužni ni zarazni.
Uostalom, Ivanov post koji je u kratko vrijeme skupio veliki broj komentara podrške, a u dogovoru s njim, prenosimo u cijelosti.
– Evo da i to obavimo jer sad već čujem svakakve priče. Od toga da sam teško bolestan, da umirem, pa do toga da sam skroz poludio i zbog toga obrijao bradu i kosu.
Ništa od navedenoga nije istina. Nikad u životu nisam bio sretniji, ispunjeniji i zadovoljniji nego što sam sada. Fizički se osjećam odlično, a u obitelji i braku samo cvjeta cvijeće.
Ipak, da sve ne bi bilo baš tako ružičasto, netko od gore je upleo svoje prstiće i dobio sam alopeciju. Za one koji ne znaju, to je autoimuna bolest koja napada folikul dlake. Ja sam ovaj put “dobio” na lotu i izvukao najgori mogući oblik alopecije, tzv. Alopeciju Universalis. Kod mene se otpadanje dlake nije zaustavilo samo na bradi ili kosi već se nastavilo širiti po cijelom tijelu. Uskoro ću najvjerojatnije ostati i bez obrva i trepavica. Ovim putem vas upozoravam da se ne preplašite kad me vidite.
Uzroci alopecije mogu biti razni, nedovoljno je istražena, a lijek još nije pronađen i tu još uvijek ima puno prebacivanja iz šupljeg u prazno.  Alopecija nije zarazna! Možete se i dalje družiti sa mnom.
Dakle, osim što izgledam bolesno, uvjeravam se da je sve odlično i da sam i dalje onaj “normalni” Buljo. Nemam nikakvih problema sa svojim trenutnim stanjem, šale su uvijek dobro došle i obećavam da Marina neće nikoga šamarati kao Will Smith Chris Rocka kad mu je ovaj spomenuo ženinu alopeciju na prošlogodišnjoj dodjeli Oscara.
Iskreno, najviše sam se brinuo kako će Noa reagirati na cijelu ovu naglu promjenu, ali ona nam je svima još jednom dokazala da je malo čudo od djeteta i kao što se na crtežu može vidjeti, tata je i dalje tata, bez obzira na izgled. Toliko od mene. Budite mi pozdravljeni i samo pozitivno i veselo, napisao je u svojoj objavi Ivan kojemu želimo da mu u obiteljskom životu i dalje cvjeta cvijeće i da zadrži pozitivan pogled na život i sportski borbeni duh.
Ivona Ćirak /foto privatni album
- Oglas -