Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOU četvrtoj smo sezoni hit-serije "Bitka za makarski Dom zdravlja". Možemo li...

U četvrtoj smo sezoni hit-serije “Bitka za makarski Dom zdravlja”. Možemo li očekivati rasplet ili je posrijedi samo uvod u novu sezonu?

Publika Makarskog primorja do sada je imala priliku pogledati tri sezone hit serije “Bitka za makarski Dom zdravlja”, a ususret jeseni 2022.najavljena je četvrta sezona. U svakoj od spomenutih sezona glavni su politički akteri došli do spoznaje da se makarska ispostava mora osamostaliti, dok je u jednoj sezoni cilj glavnih protagonista ovog političkog trilera bio da se osnuje opća bolnica.

Ako vas sjećanje, naime, dobro služi, u prvoj je sezoni glavni je lik bio Marko Ožić-Bebek u čijem je mandatu Gradsko vijeće na tematskoj sjednici u hotelu Osejava donijelo odluku o odvajanju doma zdravlja te istu adresilo na Županiju. U drugoj se pak sezoni kao borac za lokalno zdravstvo pojavio Tonći Bilić koji je tražio osnivanje opće bolnice te izmjenu zakona koji bi to dozvolio. U trećoj sezoni stiže Jure Brkan kojemu je, na odijelu superjunaka, pisalo HDZ, kao i županu, i ministru, i predsjedniku države, te su mu ove supermoći pomogle u približavanju cilju. No kako znamo, ni prva ni druga ni treća sezona nisu dovele do happy enda. Treća je završila odlaskom Brkana u sjenu te dolaskom novog heroja, koji dolazi s novim obećanjima.

Zanimljivo, uvijek je oko ovog pitanja vladala apsolutna sloga u malom gradu pod Biokovom, da bi u trećoj sezoni dobru volju pokazali i načelnici okolnih mjesta s Makarske rivijere. Ukratko, gledatelj bi se s pravom upitao: ako su svi za, tko je protiv? Gleda li uopće politički triler ili romantičnu komediju u kojoj zapravo niti nema bad guysa? A ako je zaista triler, tko je, pobogu, negativac? Tko je taj koji nam ne dozvoljava samostalnost i procvat lokalnog zdravstva?

Glavni junak u četvrtoj sezoni, Zoran Paunović, u 2022.godini, skoro dva desetljeća od početka agonije započete pripojenjem makarskog doma zdravlja županijskom, gnjevno razotkriva krivca. Upire prstom u Županiju, misteriozno kafkijansko mjesto u čijoj su utrobi brojni hodnici, s brojnim činovnicima, nedočive svrhe. Mjesto iz kojeg je sve počelo, 2003.godine, kada je županijsko poglavarstvo tiho donijelo odluku da makarski dom zdravlja zalijepi za županijske pipke koji godinama isisavaju hranjivu tvar poznatu pod imenom “decentralizirana sredstva”. Nije to doduše, novost za Paunovićeve prethodnike, samo što oni baš i nisu iznosili svoja otkrića.

Paunović neustrašivo ide za idejom opće bolnice, što će gledatelja pomalo zbuniti jer ga vraća u drugu sezonu. Također će gledatelja zbuniti predstavljena dobrohotnost ministra, jer su svi ministri do sada, kao i sam premijer, uglavnom bili deklaratorno benevolentni prema ideji da Makarska dobije kvalitetnije zdravstvo. U drugoj sezoni je Biliću čak obećavana izmjena zakona. Pitat će se nadalje gledatelj koji novi moment imamo, i kakav bi uopće obrat mogla donijeti četvrta sezona.

Ne znamo, a i da znamo, ne smijemo kvariti priču. Možda je ovo sumorni politički triler bez kraja, ali nijedan od političkih aktera, pa čak ni onih u oporbi, neće reći nešto takvo jer su konsenzus i načelna podrška jedino što priča o makarskom zdravstvu od početka ima.

S cinizmom na ovu temu neće preživjeti ni jedan od političkih aktera, koliko god smo do sada odgledali sezona s posve jednakim – nikakvim ishodom.

Ostaje dakle tek procjena i strpljenje običnog gledatelja koji ima pravo biti optimističan i entuzijastičan, a ima pravo i na cinizam. S kokicama ili bez njih.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

 

 

- Oglas -