Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKASVEČANOST U GRADSKOJ VIJEĆNICI Podijeljene nagrade i priznanjima volonterima koji su obiježili...

SVEČANOST U GRADSKOJ VIJEĆNICI Podijeljene nagrade i priznanjima volonterima koji su obiježili 2021.godinu

Jubilarna peta po redu dodjela nagrada i priznanja makarskim volonterima u organizaciji Savjetovališta Lanterna, okupila je danas u gradskoj vijećnice naše sugrađane i sugrađanke koji su nas sve zadužili svojim nesebičnim radom u još jednoj turbulentnoj godini, obilježenoj globalnom pandemijom ali i prirodnim katastrofama poput potresa i poplava.

Nagrade su se dodjeljivale u četiri kategorije – Mladi volonter/volonterka do 25 godina, organizator volontiranja 2021., zatim za dugogodišnji doprinos zajednici kroz volontiranje, te u kategoriji volonter/volonterka 2021., a osim te 4 kategorije dodjeljena su i posebna priznanja osobama ili organizacijama za izuzetan značaj u promociji volonterstva i humanitarnog djelovanja.

-Vjerujemo kako je volonterstvo važno za razvoj lokalne zajednice, ali i društva općenito i to se posebno pokazalo u ovoj, ali i prethodnoj godini kada je našu zemlju zadesilo više kriznih situacija. Volonteri si bili ključna snaga u oporavku i stvaranju promjena i stoga je važno njihovu vrijednost prepoznati i adekvatno nagraditi. Iako je volontiranje dobrovoljno ulaganje vremena znanja i vještina za dobrobit druge osobe ili društva ne smije ostati ne prepoznato i gurnuto na marginu društva.

Danas smo ovdje da svim volonterima kažemo veliko hvala za sve prošle, sadašnje i buduće odrađene volonterske sate – kazala je u svom obraćanju Patricija Batinović iz Savjetovališta Lanterna. Nagrade su uručili zamjenica gradonačelnika Makarske Antonia Radić Brkan i savjetnica za kulturu, sport i predškolsko obrazovanja MArina Andačić Krivić.

MD / foto O.Franić

PRIZNANJA
Za kategoriju mladi volonter/volonterka zahvalnicu su dobili:
ANA MARČE ( nominirana ispred Savjetovališta Lanterna) –
NINA MAYA GAĆE (nominirana ispred Udruge Mike)
PAULA BURIĆ I MARTA MIŠKOVIĆ (nominirane ispred Volonterskog centra Crvenog križa Makarska)

Za kategoriju Organizator volontiranja 2021. zahvalnicu su dobili
GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA MAKARSKA (nominirani od Crvenog križa Makarska)
UDRUGA KREDENCA (nominirani od udruge Kredenca)
UDRUGA ŠAPAMA OD SRCA MAKARSKA (nominirani od Udruge Osejava)

Za kategoriju volonter/volonterka 2021. zahvalnicu su dobili:
NINA TURIĆ ( nominiranoj od Savjetovališta Lanterna)
KATARINA ČIZMIĆ (nominiranoj od Udruge Šapama od srca)
DARIO PERVAN (nominiran od Udruge Sunce)
ELA SOKOL (nominirana od Udruge Osejava)
DAMIR ŠIMIĆ (nominiran od Udruge Kredenca)

POSEBNA PRIZNANJA
Prije dodjele nagrada za najzaslužnije volontere podijeljena su posebna priznanja.
MAKARSKOJ DICI ZA PETRINJU Na dan potresa Ivan Ravlić, Petar Matutinović i Ivan Brkulj dogovorili su se da krenu u Petrinju. Došavši u Petrinju rečeno im je da u zaseoku Hrastovica fali radne snage te su se oni odlučili tamo stacionirati i svakodnevno raditi i pomagati. Spavali su s mještanima u improviziranom šatorima i automobilima. Sreli su tamo i makaranina Tonija Hana koji je ostao s njima do kraja. Tijekom lipnja su pozvali 15 prijatelja iz Hrastovice i osigurali im boravak tijekom tri dana. Iz jedne ružne i krizne situacije izvukli su ono najbolje, prijateljstvo, zajedništvo, humanost.

INICIJATIVI MAKARSKA RIVIJERA – SRCEM ZA PETRINJU
Organizatori inicijative, makarski poduzetnici Mijo Pašalić, Josko Šarić i Jovica šegan okupili su oko sebe prijatelje i poduzetnike te su u novcu, materijalu i radu skupili više od 1,4 milijuna kuna i potpuno obnovili kuću na Banovini – obiteljski dom šesteročlane obitelji Boltužić u Jabukovcu.Posebno smo ponosni što je prva obnovljena kuća na Banovini u potpunosti obnovljena iz donacija i dobre volje ljudi s Makarske rivijere. Cijeli proces je bio iznimno zahtjevan od projektiranja, ishodovanja građevinskih i lokacijskih dozvola, gradnje i opremanja kuće od 300 kvadrata u periodu od 7 mjeseci. Bitno je naglasiti da su pokretači ove inicijative često podrška humanitarnim događanjima i akcijama na području Makarske rivijere i kao takvi apsolutno zaslužuju dobiti priznanje za poseban doprinos zajednici.
NAGRADE
Za kategoriju Mladi volonter/volonterka do 25 godina dobitnice su:
ANA VUČKO I ANA PROTRKA
-Ana i Ana su učenice srednje škole fra Andrije Kačića Miošića i aktivno sudjeluju u svim školskim projektima, manifestacijama i humanitarnim i preventivnim aktivnostima. Organizatorice su humanitarnog školskog projekta Razred za obitelj, prikupljanje pomoći za potrebite obitelji, volonterke su u ekoakciji Biokugle, volonterke su u pružanju psihosocijalne pomoći socijalnim slučajevima na Makarskoj rivijeri, volonterke su Crvenog križa, volontirale su u Sisku i Petrinji 5 dana. Svojim radom promoviraju rad škole, rad Crvenog križa, educiraju vršnjake te promoviraju volonterstvo među mladima. U svim aktivnostima su sudjelovale zajedno i svaka je odradila 350 volonterskih sati.

Za kategoriju Organizator volontiranja 2021. dobitnik je:
UDRUGA MILAN OŽIĆ MIKE – UDRUGA S NAJVEĆIM OSMIJEHOM
-Udruga Mike djeluje već 10 godina i za lokalnu zajednicu je provela cijeli niz humanitarno volonterskih aktivnosti. Njihove redovne aktivnosti su stipendije deficitarnim zanimanjima u srednjim školama, program doniranja vrtićima, školama, brojne akcije prikupljanja pomoći potrebitima… U ovoj godini je Udruga Mike organizirala humanitarnu aukciju slika s ciljem prikupljanja pomoći za obitelj Pervan iz Kokorića kojima je uništen stan u poplavi. Prikupili su 57.375,27 kuna koje su proslijedili obitelji Pervan za obnovu svog doma.
Festival Mike koji se održao na Spomeniku Revolucije i sav prihod će se usmjeriti za poboljšanje infrastrukture u odgojno obrazovnim ustanovama. Sudjeluju i u redovni akcijama darivanja krvi zajedno sa Crvenim križem u 2021. bile su tri takve akcije. Udruga Mike okuplja veliki broj volontera njih 338 koji prepoznaju priliku kada je pomoć potrebna i spremno su uključuju bez zadrške.

Za kategoriju Dugogodišnji doprinos razvoju lokalne zajednice volonterskim radom dobitnik je:
KREŠIMIR ŽANETIĆ
-Krešo je dugogodišnji volonter koji je uvijek spreman podučiti osobu koja ga sluša o važnosti volontiranja. Krešo nije član niti jedne organizacije, ali aktivno surađuje s udrugama: Uzor Osejava, Udruga Mike, Ruke za bolju Makarsku, Šapama od srca. Kroz samostalni volonterski rad aktivno radi na osvještavanju javnosti o važnosti ekologije i zaštite prirode, ukazuje na probleme u lokalnoj zajednici i javno istupa s istim. Na svim akcijama čišćenja prepoznatljiv je sudionik, javno ističe probleme zagađenja okoliša i sudionik je mnogih javnih tribina. Krešo je i kod svoje djece ugradio ljubav prema volontiranju i očuvanju okoliša.

Kategorija za volontera/volonterku godine nagradu je dobila:
DRAGICA GAGA STAKIĆ
-Dragica je volonterka Crvenog križa i sudjelovala je u nizu volonterskih aktivnosti. Od skupljanja humanitarne pomoći u Srednjoj školi, organizaciji cijepljenja u Splitu, cijepljenja u Makarskoj, volontirala je kao voditelj tima prve pomoći, Dragica je veselog duha, stalna podrška ostalom volonterima, spremno stavlja vlastite resurse u službu pomoći potrebitima. Korisnici je opisuju kao osobu širokog osmijeha uvijek spremnu pomoći. Aktivno radi i na animiranju novih volontera koji zbog njezinog dobrog odnosa prema njima i sami postaju redoviti u akcijama koje se provode. Dragica je odradila 436 volonterskih sati.

- Oglas -