Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSUDJELOVALI I MAKARANI Učenici strukovnih škola na nesvakidašnjem natjecanju u Splitu

SUDJELOVALI I MAKARANI Učenici strukovnih škola na nesvakidašnjem natjecanju u Splitu

Učenici završnih razreda, iz dvadeset pet hrvatskih strukovnih škola, protekla su se četiri dana, u splitskom hotelu Amphora, natjecali u izradi jela i koktela, prezentiranju destinacije te vještinama posluživanja. Mladi su natjecatelji sigurnost školskih klupa zamijenili vjernom simulacijom radnih mjesta te dokazali kako su spremni za tržište rada kojem nasušno nedostaju.

Na otvaranju natjecanja „Gastro kreiraj sam“, ravnatelj turističko ugostiteljske škole, Ivo Bilić učenicima je poručio da se opuste, „razmišljaju izvan kutije“ i naglasak stave na održivost, koja je budućnost globalnog gospodarstva. Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, Tonči Glavina, oduševio se formatom koji je, poručio je, primjer smjera kojim bi obrazovanje trebalo ići.

„Čestitam učenicima koji su sudjelovali na natjecanju u sklopu projekta Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva FitSplit. Vlada i Ministarstvo, kroz šest centara kompetentnosti u turizmu, ulažu preko sedamdeset milijuna eura iz fondova EU u suvremenu infrastrukturu i programe obrazovanja. Na taj način, osiguravamo vrhunske kadrove za naš turizam i ugostiteljstvo.“ – poručio je Glavina.

Posljednjeg dana natjecanja, stručni žiri u kojem su, među istaknutim profesionalcima iz struke, bili i Hrvoje Zirojević, Toni Miloš, Antonio Mišćin, Toni Boban, Jure Vojković, Matea Dorčić, Ivana Vladović i Alijana Vukšić, zlatne medalje i vrijedne nagrade dodijelio je učenicima iz Čakovca, Zaboka, Makarske, Biograda na Moru i Sinja.

„Kroz ovakav pristup obrazovanju, činjenicu kako je turizam naša najsnažnija gospodarska grana možemo iskoristiti i za jačanje drugih sektora gospodarstva poput poljoprivrede, tehnologije ili znanosti. Ovi mladi ljudi i njihovi mentori će, siguran sam, biti nositelji pozitivnih promjena u našem društvu.“ – rekao je Stipe Čogelja, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana.

U suradnji s Odjelom za turizam i pomorstvo Sdž, Tz Sdž i Tz Split, za natjecatelje su organizirane kostimirane interpretacijske ture u Splitu i Klisu, razgledavanje „Skrivene Dalmacije“ u Dugopolju“ te posjet Galeriji Meštrović, gdje su učenici, ravnatelji i mentori upoznali manje poznate detalje dalmatinske povijesti i pojedinosti o životu velikana, poput Marka Marulića i Ivana Meštrovića.

Hotel Amphora, koji je gostoprimstvom oduševio sudionike i organizatore natjecanja, pobrinuo se i da se natjecatelji iz Čakovca, koji su pobijedili u disciplini prezentacije destinacije, vrate u Split, poklonivši im dva besplatna noćenja u terminu po njihovu izboru.

„Svi se sudionici slažu kako će nakon ova četiri dana, uz medalje i nagrade, iz Dalmacije prvenstveno ponijeti predivne uspomene kojih će se dugo sjećati te jedinstveno iskustvo, neophodno za natjecanje na tržištu koje ih čeka kada napuste okrilje škole.“ – poručila je voditeljica promidžbe i vidljivosti Fit Split RCK, Andrea Bilandžić.
MD

- Oglas -