Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSplit: Stomatološka poliklinika dobila RTG aparat s 3D snimkom vrijedan preko 500.000...

Split: Stomatološka poliklinika dobila RTG aparat s 3D snimkom vrijedan preko 500.000 kn

​U Stomatološkoj poliklinici Splitsko-dalmatinske županije, u zgradi starog rodilišta, danas je pušten u rad CBCT uređaj s 3D snimkom, vrijedan 560 tisuća kuna​, prvi takve vrste u Hrvatskoj​.

​Na svečanosti je bio i župan Blaženko Boban, koji je tom prigodom rekao da je riječ o prvom takvom uređaju u zemlji te kako mu je posebno drago što je ravnatelj županijske Stomatološke poliklinike dr. Ante Ćurić imao viziju kako tu kliniku prilagoditi onima kojima je potrebno, posebno djeci i djeci s posebnim potrebama.

​”Uređaj je vrijedan 560 tisuća kuna i u cijelosti ga je financirala županija. Riječ je o uređaju koji za 90 posto smanjuje zračenje i koji je brzinu snimke doveo na nezamislivih 1,9 sekunda, ovisno o modelu snimanja do četiri ili, ako je panoramski, do sedam sekunda​. To je još do prije dvije godine bilo nezamislivo u svijetu”, rekao je župan Boban.

​R​avnatelj Stomatološke poliklinike Ante Ćurić​ je objasnio da taj novi CBCT uređaj liječnicima daje treću dimenziju pomoću koje mogu vidjeti skrivene strukture tkiva. Dodao je da snimanje, osim deseterostruko kraćeg zračenja nego kod klasičnog CT- a, traje iznimno kratko, slika koja se dobiva ima vrlo visoku rezoluciju, a sve se radi na računalu.

“Ovaj vrijedni aparat će imati primjenu u svim granama stomatologije, od implantologije, kirurgije, endodoncije, ortodoncije i pedodoncije, dakle nema toga područja u stomatologiji gdje on ne može naći primjenu. Snimke koje daje ovaj uređaj su tako dobre da će olakšati ​pacijentima svaki rad”, istaknuo je dr. Ćurić.

Rekao je kako je županija za 2021. godinu već osigurala novac za pet specijalizacija te da su trenutačno tri osobe u Zagrebu na specijalizaciji. Podsjetio da su oni jedina specijalistička ustanova na tom području te da imaju četiri specijalistička tima i pripadajuću tehniku koju će, ako bude sreće, u sljedećem razdoblju opremiti posebnim sustavom

Hina / foto: Splitsko-dalmatinska županija

- Oglas -