Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSlovenija najavljuje postupno otvaranje turističkih kapaciteta

Slovenija najavljuje postupno otvaranje turističkih kapaciteta

Novoosnovani ekspertni tim slovenskog ministra gospodarstva predložio je u ponedjeljak postupno otvaranje smještajnih kapaciteta u turističkom sektoru, koji će vjerojatno zbog epidemije koronavirusa pretrpjeti najveće gubitke.

Najprije se računa s otvaranjem manjih smještajnih kapaciteta, naveo je tim, kojem je na čelu potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, koji je u politiku prije šest godina i ušao kao direktor jedne veće turističke kompanije, a operativno ga vodi Simon Zajc, državni tajnik za turizam.

Na sastanku održanom u ponedjeljak na Brdu kod Kranja, Počivalšek se zauzeo za produžavanje mjera i državnih subvencija za pomoć turizmu i nakon što ta pomoć prestane vrijediti za ostale dijelove gospodarstva 30. svibnja, kako predviđaju dva do sada prihvaćena zakonska paketa pomoći u koronakrizi.

Po njegovim riječima bi mjere državne pomoći turizmu trebalo produžiti za četiri mjeseca ili čak do kraja godine te formirati poseban fond koji bi nepovratnim sredstvima i povoljnim kreditima omogućio da turistička poduzeća s dovoljno likvidnosti nastave poslovati i ulože u nov investicijski ciklus za oživljavanje te grane koja čini 12 posto slovenskoga BDP-a.

Državni tajnik Simon Zajc kazao je kako vlada planira da bi već idućeg tjedna mogli biti za goste otvoreni manji turistički smještajni kapaciteti koji mogu primiti do 30 gostiju, nakon čega bi došlo u obzir i otvaranje u lipnju većih smještajnih objekata – hotela, wellness centara i ostalih dionika na turističkom tržištu.
O svemu tome i o epidemiološkim uvjetima i pretpostavkama vlada će se konzultirati sa zdravstvenim stručnjacima koji sudjeluju u radu tima, dodao je Zajc.

Predstavnici hotelijera i lokalnih turističkih organizacija koji su sudjelovali na sastanku izrazili su zadovoljstvo što vlada razmišlja o ponovnom pokretanju turizma i financijskoj potpori toj grani. Hotelijeri navode da ove godine očekuju 70-postotni pad prihoda na godišnjoj razini.

Prema optimističkom scenariju, ako se s početkom lipnja granice susjednih država, koje imaju slično epidemiološku situaciju, otvore za turiste, onda bi hoteli već tijekom ljeta mogli imati 30-postotnu popunjenost, a na jesen i 50-postotnu, ocijenio je predsjednik Turističkog saveza Slovenije Gregor Jamnik, dodavši da će “turisti o mogućem dolasku odlučivati u zadnjem trenutku”.

(Hina)

- Oglas -