Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotRobert Rica, frontmen grupe Riks i Topli Mungosi: Ništa ti kod nas...

Robert Rica, frontmen grupe Riks i Topli Mungosi: Ništa ti kod nas nije ‘pod mus’

Držeći se vjerno svojem blues rock izričaju Robert Rica kroz godine se potvrdio kao jedna od najvećih konstanti ali ujedno i kao jedan od najplodnijih autora makarske glazbene scene. Svira i pjeva još od kraja osamdesetih, a u gradu se profilirao kroz nebrojene svirke što grupe Blavori u ranim devedesetima, kasnije bendu D Wisibabe Tri, potom kroz godine rada Dudlaša, s kojima je iza sebe ostavio i dva albuma, te naposlijetku kao frontmen grupe Riks i Topli Mungosi, s kojom je upravo promovirao prvi, dugo vremena ‘kuhani’ album Marin guz.

Rica i bend (Tomo Miladinović, Filip Srhoj i Josko Šarić) su zajedno sa svojim sinoćnjim gostima (Ivan Frntić i Marin Klarić) i predgrupom Pardon zapalili atmosferu u dvorištu nekadašnjeg Art Cafea, dobra energija na kraju je nadvladala i sve probleme s vremenskim uvjetima a Riks i Topli Mungosi su, nastupivši pred domaćom publikom nakon duge pauze, uspješno predstavili svoj novi materijal, ali i nov početak u radu grupe.

– Malo nas je vrijeme zezalo, bilo je i nervoze ali na kraju je sve ispalo odlično, hvala našim gostima kao i publici koja nas je došla podržati – razgovarali smo s Robertom Ricom dan nakon koncerta u Makarskoj. Album Marin guz je, inače, službeno ‘vani’ već dva tjedna u izdanju Dallas Recordsa i donosi 11 autorskih pjesama snimanih najvećim dijelom u studiju Tome Miladinovića u Tučepima, dok su neke gostujuće dionice odrađene u studiju Greenwood u Zagrebu kod Antonina Šimića.

– Kako se osjećam? Najbolje je kazati da mi je album kao malo dijete, moje su pjesme i jako mi je drago da smo nakon svega uspjeli realizirati ga do kraja, zahvaljujući mom glazbenom direktoru Tomi i mojoj vlastitoj ludosti. Mungosi su super odsvirali materijal, Tomo i ja smo još dugo vremena proveli u miksanju, nadosnimavanju, zafrkanciji, da bi na kraju sve to upakirali u ovo što se sada može poslušati – ispričao nam je Rica.

Pola snimljenog materijala makarska je publika već imala prilike čuti kroz dosadašnji rad grupe, primjerice pjesme Galeb, Kad si tu i druge, dio materijala je novijeg datuma, a sve je skupa objedinjeno vrlo energičnim blues rock zvukom s prepoznatljivim vonjem garaže. Upitali smo Ricu što izlazak albuma i zaokruživanje sedam godina dosadašnjeg rada znači za budućnost grupe.

– Mi ćemo nastaviti raditi i dalje, sve je samo oko toga kako se uspijemo posložiti s vremenom i organizirati s poslom. Otkada radimo kao bend imali smo jednu fazu u kojoj smo dosta svirali, potom se zbog privatnih razloga dogodila jedna duža pauza u kojoj dvije godine nismo radili ništa, da bi sada napokon bili u situaciji zaokružiti u cjelinu sve što smo do sada radili. Sada ima i interesa za koncertima, neke smo nastupe nažalost morali i otkazati ali neke, poput ovogodišnjeg festivala Toochepin, mogu i najaviti – govori Robert Rica.

Inače, s njime smo u društvu zatekli i Srđana Šarića, njegovog prijatelja i dugogodišnjeg snimatelja Ricinih glazbenih spotova, još iz doba Dudlaša. – Ništa ti kod nas nije ‘pod mus’. Evo pitaj Srkija kada će nam biti gotov spot za pjesmu ‘Zapali me’ – kazao je Rica i prebacio lopticu na Šarića, koji je počeo zbrajati.

– Spot za pjesmu ‘Zapali me’ snimamo, evo ispada, već oko četiri godine, ali sada je sigurno pred realizacijom. Sinoć smo na koncertu uspjeli snimiti 10 sekundi materijala, znači još jedno pola godine i vani je – uključio se u razgovor Šarić. – Volim ga kao brata, ali mu ne vjerujem – odgovorio je Rica.

Ukratko, kod Riksa i Mungosa ništa nije pod mus, ali najvažnije je da ide. Ukoliko ste u prilici svakako preporučamo da bacite uho na ‘Marin guz’.
O.Franić/ foto O.Franić

- Oglas -