Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKRiječka udruga LORI - on line kampanja o položaju LGBTI mladih

Riječka udruga LORI – on line kampanja o položaju LGBTI mladih

Riječka Lezbijska organizacija Rijeka “LORI” ove godine organizira on line kampanju s ciljem informiranja javnosti o položaju mladih LGBTI osoba u odgojno-obrazovnom sustavu u Hrvatskoj.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) 17. svibnja iz “LORI-ja” su priopćili da se taj dan u Hrvatskoj obilježava od 2011., kada ga je službeno potvrdio Hrvatski sabor.

Rijeka je pritom, ističu, jedini grad u Hrvatskoj koji taj dan obilježava isticanjem zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice.

Navode da “LORI” od 2012. radi na smanjenju homo/bi/transfobije u obrazovanju u Hrvatskoj, a tom kampanjom želi istaknuti važnost edukacije o LGBTIQ temama u školama te upoznati javnost s nasiljem i diskriminacijom s kojima se mladi suočavaju tijekom školovanja.

Najavljuju da će od 15. do 12. lipnja na svojoj mrežnoj stranici, budući da trenutno nema mogućnosti održavanja javnih događanja, objaviti više članaka na tu temu, a na svom Youtube kanalu i društvenim mrežama video svjedočanstva LGBTI mladih o njihovim iskustvima iz školskog okruženja.

Kampanju, u sklopu obavljanja stručne prakse, kreiraju studentice druge godine diplomskog studija pedagogije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u suradnji s mentoricama iz udruge “LORI”.

Iz udruge još navoda kako žele ukazati i na dodatnu ranjivost u LGBTIQ osoba.

“U situaciji pandemije, u kojoj smo prisiljeni biti zatvoreni u svojim domovima, mnoge su LGBTI osobe, posebno mladi, izloženi većem zlostavljanju i nasilju od strane svoje neprihvaćajuće obitelji te im je smanjena dostupnost izvora podrške”, zaključuju u priopćenju.

Hina / foto Pixabay

- Oglas -