Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNORavnateljica vrtića Marina Šprajc najavila odlazak iz ustanove, do novog natječaja imenuje...

Ravnateljica vrtića Marina Šprajc najavila odlazak iz ustanove, do novog natječaja imenuje se vršitelj dužnosti

Marina Šprajc, ravnateljica Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce, izabrana na ovo mjesto u studenome protekle godine, najavila je osnivaču, kako doznajemo, svoj odlazak s ove funkcije. Neslužbeno nam je potvrđeno, a što na to kaže Grad kao osnivač, ne znamo. Činjenica je da je dva mjeseca javna tajna kako Zagrepčanka Šprajc ipak nema namjeru ostati do kraja 4-godišnjeg mandata.

Zanimljivo je da je odlazak najavila i dr.Nevena Čović, predsjednica Upravnog vijeća. Čović nam je to potvrdila s riječima kako je na ovoj funkciji do isteka godine dana te kako je odlazak najavila osnivaču. Razlog je, kako veli, privatne naravi.

Podsjetimo, inače, kako su protekle godine, kada je raspisan natječaj, stigle dvije prijave, Marine Šprajc i Ivane Jurišić, odgojiteljice zaposlene u vrtiću. U intervjuu koji je Šprajc za naš portal dala u siječnju 2022.godine otvoreno je progovorila i o razlozima dolaska u Makarsku, te svojoj viziji upravljanja ustanovom. Entuzijastično je, ali i oprezno, očito svjesna da joj je i u novoj ustanovi i u novom gradu puno nepoznatih varijabli, najavila nekakve promjene, međutim, čini se da se neke stvari u velikom vrtićkom kolektivu nisu odvijale po planu. Bez sumnje je puno stresa izazvao i novi nezavršeni vrtić na kojega se početkom kalendarske godine računalo, o čemu svjedoči i gradska odluka kojom se ukinula netom donesena naknada od 1700 kuna za neupisanu djecu, s vjerom da će u novoj pedagoškoj godini vrtić Maslina otvoriti svoja vrata. Stotinjak neupisane djece i općenito nonšalatantni stav gradonačelnika kao predstavnika osnivača koji nije pokazao spremnost za preuzimanje odgovornosti ni za objekt vrtića ni za problem neupisane djece (sjetimo se da je i bivšoj ravnateljici Aneli Židić lani poručio da je to njezin problem i da mora naći rješenja) zacijelo nisu bili od konkretne pomoći.

U vrtiću kažu kako Šprajc nije bila sklona stegi pa su mnoge odgojiteljice komentirale kako su bile iznenađene blagim pristupom, a nismo navikli ni da ravnatelj ustanove javno kaže kako je pogriješio te se javno ispriča, što je Šprajc učinila na tiskovnoj konferenciji prilikom poništenja rješenja o upisu.

Inače, u slučaju prijevremenog napuštanja funkcije osnivač može imenovati privremenu ravnateljicu do raspisivanja i provedbe natječaja. Naime, u članku 86. stavku 2. Statuta vrtića navodi se kako osnivač, dakle Grad, može imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja, no najdulje do godine dana.

Tko bi to mogao biti, teško je znati, ali je jasno da zainteresiranih u ustanovi baš i nema. Vidjelo se to na samom natječaju, na koji su pristigle samo dvije prijave.

I.Ćirak /foto M.D.

- Oglas -