Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPRVI ENERGETSKI FORUM Makarska, Križevci i Krk razmijenili iskustva: Energetske tranzicije nema...

PRVI ENERGETSKI FORUM Makarska, Križevci i Krk razmijenili iskustva: Energetske tranzicije nema bez građana

U Makarskoj je danas održan Prvi energetski forum koji je okupio predstavnike građana, privatnog i javnog sektora kao ključne dionike iz područja energetske tranzicije koja se temelji na brojnim aktivnostima obnovljivih izvora energije. Cilj foruma, koji se održao u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert, Grada Makarske i Makarske razvojne agencija MARA, je razmjena iskustva sa gradovima sa sjevera Hrvatske. Jedan od glavnih zaključaka današnjeg foruma jest da Grad Makarska ima niz razvojnih specifičnosti i izazova koji se uz strateški pristup trebaju rješavati na međusektorskoj razini, suradnjom Grada Makarske, građana i poduzetnika, te povezivanjem sa ostalim gradovima i općinama sa sličnim razvojnim posebnostima.

Uz predstavnicu organizatora Blanku Smoljan, okupljene je pozdravio i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović koji je izrazio je zadovoljstvo što je Makarska po prvi put domaćin jedne ovakve manifestacije te istaknuo najvažnije projekte koji su važan dio programa Zelene i Održive Makarske, dva ključna stupa njegovog predizbornog programa.

-Korak po korak mijenjamo Makarsku koja je godinama bila simbol betonizacije. Donijeli smo ključni strateški dokument SECAP – Akcijski plan održivog energetskog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama koji nam je temelj za sve što radimo. Iza nas je katastar zelenih površina, uspješna provedba plana ozelenjavanja grada 100 stabala u 365 dana, početak elektrifikacije voznog parka u vlasništvu Grada, ostvareno sufinanciranje za prvu Sunčevu elektranu Gradska sportska dvorana i pripremljena dokumentacija za druge javne zgrade. Prije nekoliko dana održani je prvi Greeny festival kojim su nastavljene edukativno-informativne aktivnosti.

Uskoro ćemo predstaviti i javni poziv za sufinanciranje projekata sunčanih elektrana građana na području Grada Makarske, što nam je jako bitno jer ukoliko je naš konačan cilj energetska neovisnost Grada Makarske, uključivanje građana kojima želimo biti podrška je prioritet, istaknuo je među ostalim gradonačelnik Paunović najavivši da je u visokoj fazi pripreme i projekt kružni komunalni prijevoz, koji se također oslanja na obnovljive izvore energije te inovativna, ekološka prometna rješenja.

U sklopu foruma održan je panel na temu Energetska tranzicija – Što se napravilo do sada u raznim dijelovima Hrvatske na kojem su sudjelovali Lidija Vukadin Vranješ (Makarska razvojna agencija MARA), Sanela Mikulčić Šantić (Energetska zadruga Klik, Križevci) te Dean Kosić (Komunalno poduzeće Ponikve d.o.o. Krk i Energetska zadruga ,,Otok Krk”).

Primjere dobre prakse te brojne realizirane projekte na području Makarske iz domene energetske učinkovitosti za koje su osigurana bespovratna sredstva predstavila je ravnateljica razvojne agencije MARA Lidija Vukadin Vranješ.

– Osim brojki koje su značajne smatramo da je još važniji naš doprinos kod tehničke pomoći pripreme projekata i podizanju svijesti građana o obnovljivim izvorima energije, kao i integralni, međusektorski pristup energetskim projektima te su stoga i efekti ovih nastojanja na čitavu lokalnu zajednicu konkretniji. Kada sažmemo sve radi se o ukupno 61 projektu iz domene energetike za javni, poslovni i civilni sektor ukupne vrijednosti preko 25 milijuna kn, od čega se njih 40 odnosi na projekte obiteljskih kuća. Do sada, velike napore uložili smo u domenu energetike, u ovom području smatram da smo pioniri na području Dalmacije, a sada se ozbiljno okrećemo borbi protiv klimatskih promjena na svim razinama, dakle integralno prema svim sektorima, ali i područjima kao što su zgradarstvo, promet, javna rasvjeta i sl., naglasila je Vukadin Vranješ.

Sanela Mikulčić Šantić predstavila je rad za sada jedinog hrvatskog energetsko-klimatskog ureda koji pomaže građanima u implementaciji projekata obnovljivih izvora energije. – Informirani i educirani građani će prihvatiti promjene koje donosi energetska tranzicija. Važno je pomoći im u samoj provedbi projekata, objasniti korake u procesu, pomoći u prikupljanju dokumentacije, preporučiti im projektanta, izvođača radova, informirati o subvencijama i drugim načinima financiranja. U dvije godine ureda posredovali smo u realizaciji gotovo 300 kW sunčanih elektrana na kućanstvima, rekla je Mikulčić Šantić.

Dean Kosić naglasio je da otok Krk ima 7 jedinica lokalne samouprave koje međusobno surađuju na način da imaju zajedničko komunalno poduzeće što je i ključ uspjeha na Krku. – Jedan od većih projekata bila je i obnova javne rasvjete kroz sustav objedinjena javne nabave, a popravci se sad obavljaju kroz Ponikve, čime su se smanjili troškovi za općine i grad u ovom segmentu. Komunalno poduzeće nudi razne vrste edukacija građanima, dijeli letke te kreira druge vrste informativnih materijala. Smatram da na lokalnoj razini trebamo razmišljati na način da nam je cilj boljitak i razvoj naše zajednice, dakle, što manje političkih podjela je poželjno, izjavio je Kosić.

Na Prvom energetskom forumu sudjelovao je i pročelnik Odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić koji je potvrdio da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji sufinancira oko 150-200 fotonaponskih privatnih solarnih elektrana. – Naša Županija surađuje s Frauenhofer Institutom a europski projekti su nam pomogli da izradimo osnovne dokumente. Ključne za uspjeh su aktivne jedinice lokalne samouprave, jer ako one stimuliraju građane, tek tada će doći i do energetske tranzicije, naglasio je Katavić.

Nakon panel rasprave dionici su se podijelili u grupe te zajednički obrađivali ključne teme za buduću suradnju: održivog gospodarenja otpadom i biootpada koju je vodio Dejan Kosić iz Komunalnog društva Ponikve Krk, dizalice topline na morsku vodu koju je vodio Valentin Burek, iz tvrtke SmartTermotehnicalSolutions, energetske zajednice koju je vodio Ivan Šimić iz REA Sjever, te energetske zadruge koju je vodila Sanela Mikulčić Šantić.
izvor: Grad Makarska

- Oglas -