Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaPROČITAJTE Besplatno internetsko izdanje novog broja "Vijenca"

PROČITAJTE Besplatno internetsko izdanje novog broja “Vijenca”

Internetsko izdanje novog  broja “Vijenca”, koji je zbog šteta od potresa na Palači Matice hrvatske prvi put u cijelosti pripreman izvan redakcije, dostupno je  za besplatno čitanje na stranicama Matice hrvatske ranije nego inače.

Glavni urednik Goran Galić kaže kako su autori i urednici uložili velik napor kako bi u izvanrednim okolnostima, kad su zatvorene sve kulturne institucije i obustavljena zbivanja, ponudili relevantne i korisne sadržaje, te u samom uvodniku podsjeća na potres koji je Zagreb pogodio prije 140 godina.

Izdvaja dio izvještaja August Šenoe iz “Vienca” o potresu od 9. studenoga 1880.,  podsjećajući da je zbog popisivanja štete i pomoći unesrećenima Šenoa tada zaradio upalu pluća kojoj je podlegao godinu dana kasnije.

S obzirom na nedavni potres u kojemu su najviše stradala upravo zagrebačka povijesna zdanja o kojima Šenoa piše, njegov izvještaj “Pandža u srdce hrvatske domovine” u cijelosti je objavljen u novom broju “Vijenca”, koji je i sada također izvijestio o šteti na kulturnoj baštini.

Dragan Damjanović donosi ‘in memoriam’ južnom tornju zagrebačke katedrale, a u društvenoj rubrici Zlatko Kramarić, hrvatski veleposlanik u Tirani, podijelio je svoja iskustva o životu nakon potresa u Albaniji.

Zlata Blažina Tomić i Vesna Blažina Tomić prigodno, s obzirom na koronavirus i preventivne mjere izolacije, pišu o prvoj karanteni na svijetu,  ustanovljenoj 1377. u Dubrovniku, dok kolumnisti aktualnu pandemiju promišljaju iz vizura medicine, biologije, književnosti, antropologije, statistike, povijesti.

“Ove krize ponovno nas upozoravaju na naličje globalizacije i važnost nacionalnih država, koje su sada zatvorile svoje granice, ali i krhkost globalnoga društvenog poretka, koji je nakon ove pandemije umnogome stavljen pod upitnik”, napominje Galić.

Komentar novog momenta daje Jure Vujić, dok Neven Šimac u razgovoru s Andrijom Tunjićem apostrofira ulogu Europske Unije, od koje očekujemo pomoć i potporu.

Po riječima glavnog urednika, iako je za suzbijanje zarazne bolesti sada ključno držati se svih restrikcija, Anđela Vidović daje ‘neformalne upute za očuvanje duhovnog zdravlja u vrijeme pandemije’ i govori o tome kako nas zdravijima čini i sposobnost za slušanje, suosjećanje, humor i pripovijedanje.

U tom se smjeru dogodilo preseljenje školskih, vjerskih, umjetničkih sadržaja na internet i televiziju, od kojih je neke “Vijenac” izdvojio u svojim umjetničkim rubrikama.

Na središnjim stranicama je osvrt akademika Krešimira Nemeca na novu knjigu Milovana Tatarina, autorov monumentalni spomenik osječkoj Tvrđi i njezinim stanovnicima, a tu su i stihovi mlade pjesnikinje Monike Herceg.

(Hina)

- Oglas -