Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaPreko 800.000 Hrvata ima stare papirnate vozačke, evo kada će ih morati...

Preko 800.000 Hrvata ima stare papirnate vozačke, evo kada će ih morati mijenjati

Dok susjedi Slovenci imaju rok do kraja veljače sljedeće godine da svoje stare, papirnate vozačke dozvole zamijene novima, Hrvati svoje stare vozačke mogu koristiti sve do 2033. godine. Naravno, to se odnosi na one kojim vozačka ne istekne prije toga.

Naime, Europska unija propisala je da zemlje članice najkasnije do veljače 2033. godine moraju s papirnatih prijeći na kartične vozačke dozvole, a onima koji to žele, omogućeno je da takvu obvezu nametnu i prije, piše Jutarnji list.

Slovenija je, piše Žurnal 24, odabrala da njihovi vozači na nove vozačke dozvole moraju prijeći najkasnije do veljače 2023., no Hrvatska je odabrala krajnji termin.

Koliko je prelazak na novije, modernije oblike dokumenata u Hrvatskoj spor, najbolje pokazuje podatak da su 24. siječnja ove godine u MUP-ovu sustavu bile evidentirane čak 815.304 važeće vozačke dozvole izdane prije 1. srpnja 2013. godine.

Kako u podacima Državnog zavoda za statistiku pronalazimo da je u Hrvatskoj 2020. godine bilo registrirano ukupno 2,36 milijuna vozača, ispada da njih 35 posto još ima staru, papirnatu vozačku dozvolu.

Ipak, iz MUP-a poručuju da vozači mogu podnijeti zahtjev za promjenu stare vozačke dozvole kad god žele, pa tako i prije nego što istekne.

“Cijena ovisi o vrsti postupka koji podnositelj zahtjeva odabere prilikom podnošenja zahtjeva. U redovnom postupku vozačka se dozvola izdaje najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole. U ubrzanom postupku vozačka se dozvola izdaje u roku od tri radna dana, a u žurnom postupku u roku od 24 sata od podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole”, navode iz MUP-a.

Cijena izdavanja vozačke dozvole u redovnom postupku iznosi 151 kunu, odnosno 181 kunu kad ju se dostavlja na kućnu adresu, u ubrzanom postupku 200 kuna, a u žurnom 450 kuna.

Oni koji nemaju želju prije vremena mijenjati staru papirnatu vozačku mogu čekati da ona istekne, a ako im je izdana bez ograničenja, krajnji rok za promjenu bit će veljača 2033. godine, piše Jutarnji.

MD/foto MD/ilustracija/Wikipedia

- Oglas -