Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPrekida se nastava u školama i na fakultetima te rad u vrtićima...

Prekida se nastava u školama i na fakultetima te rad u vrtićima – Evo najbitnijih informacija

Premijer Andrej Plenković na maloprije održanoj press konferenciji objavio je kako se od ponedjeljka obustavlja nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, na svim fakultetima u zemlji, a obustavlja se i rad vrtića. “Po uzoru na Istarsku županiju od ponedjeljka se prekida nastava u svim hrvatskim školama. S obzirom na to da je školski sustav iznimno bitan, od ponedjeljka ćemo na dva tjedna prekinuti svu nastavu”, najavio je Plenković.

Portal Telegram pobrojao je sve ključne informacije koje je premijer maloprije predstavio javnosti što se tiče odgojno-obrazovnog sustava i njegovog daljnjeg funkcioniranja.

1. Nastava se obustavlja, no škole će biti otvorene

Učitelji i nastavnici od ponedjeljka i dalje dolaze u školu. Vrata škola bit će, dakle, otvorena za svu onu djecu čiji roditelji nemaju mogućnosti osigurati njihovo čuvanje i nadzor. Takvi će učenici u školskoj ustanovi sudjelovati u nastavi na daljinu – putem HRT 3 za niže razrede osnovne škole ili putem online sadržaja za više razrede osnovne i srednju školu.

2. Vrtići slijede logiku škola

Dječji vrtići slijedit će režim škola, odnosno, u njima neće biti uobičajenih aktivnosti. Premijer je, međutim, istaknuo kako će i vrtići biti otvoreni za onu djecu o kojoj se tijekom radnoga dana nema tko brinuti.

3. Obustavlja se i nastava na fakultetima

Poput vrtića i škola, rad i nastava od ponedjeljka će biti obustavljeni na svim hrvatskim sveučilištima i fakultetima. Najveće hrvatsko sveučilište, ono u Zagrebu, još je jučer najavilo kako je u najkraćem mogućem roku spremno obustaviti izravnu kontaktnu nastavu i preseliti ju u online sferu. Na taj će način funkcionirati oko 66.000 studenata i oko 9.500 nastavnika, zaposlenika i suradnika Sveučilišta u Zagrebu.

4. Daljnje pripreme ravnatelja

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak danas se u 14 sati u Pazinu sastaje sa svim istarskim ravnateljima škola na koordinacijskom sastanku oko nastave na daljinu. Sutra u 13 sati ministrica će u virtualnoj učionici imati sastanak sa svim ravnateljima u Hrvatskoj oko daljnje koordinacije. Kako je najavljeno na konferenciji u Vladi, iz Ministarstva će uskoro školama poslati daljnje upute za pripremu nastave na daljinu.

5. Kako će se nastava na daljinu održavati?

Od ponedjeljka se, uz istarske, na nastavu na daljinu prebacuju svi hrvatski učenici. Kako je već poznato, učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, nastavu će pratiti putem Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije koji će se zvati ‘Škola na trećem’, a učenici viših razreda osnovne škole i učenici srednjih škola, od ponedjeljka će nastavu imati online putem. Osim HRT-a, podršku obrazovnom sustavu od ponedjeljka će pružati i Sportska televizija. Na tom će se sportskom kanalu emitirati program s video materijalima za više razrede osnovnih i za srednje škole.

“Sportska televizija bit će svojevrsna back-up opcija za više razrede, odnosno za srednju školu. Od ponedjeljka će krenuti program na Sportskoj televiziji s onim video materijalima koji će biti dostupni učiteljima i učenicima online, tako da možemo prevenirati ako bi negdje bilo iskakanja ili ne bi bilo dosta opreme za učitelje i učenike”, rekla je danas ministrica.

Podsjećamo, nastava na Trećem programu HRT-a (‘Škola na Trećem’) će se odvijati prema sljedećem rasporedu: od 8 do 10 bit će TV nastava za učenike 1. razreda osnovne škole, od 10 do 12:30 za učenike drugih razreda, potom od 13 do 16 za učenike trećih te od 16 do 19 za učenike četvrtih razreda. Nastava će se održavati 3 do 4 školska sata prema rasporedu koji će se objavljivati na stranicama Ministarstva, Škole za život i stranicama Carneta.

Izvor: Telegram

- Oglas -