Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaMAKARSKA Povećanje plaća službenicima i namještenicima: sramotno niski koeficijenti čistačica i redara...

MAKARSKA Povećanje plaća službenicima i namještenicima: sramotno niski koeficijenti čistačica i redara rastu, narasli i ostali

Osim povećanja plaće dužnosnicima, o čemu smo pisali jučer, Gradsko vijeće će 27.svibnja na sjednici Gradskog vijeća raspravljati i o povećanju plaća službenicima i namještenicima. Naime, u obrazloženju je navedeno kako je preustroj gradske uprave doveo do reorganizacije naziva, ustrojstva i djelokruga upravnih tijela Grada Makarske. Zbog toga je trebalo donijeti novu Odluku o koeficijentima budući neka radna mjesta ranije nisu ni postojala.

No činjenica je da se koeficijenti gradskih službenika nisu mijenjali dosta dugo, a u odluci iz 2006.godine vidljivo je da su pročelnici imali koeficijent svega 2,4, kako je bilo i dugi niz godina poslije. Povećavala se, doduše, osnovica koja je lani kolektivnim ugovorom porasla na 4600 kuna, dok je 2018.godine iznosila nešto više od 4100 kuna. Međutim, koeficijenti su bili prilično niski. Primjerice, čistačice su imale svega 0,6, što se penje na 1, dok su u istoj odluci iz 2006.godine komunalni redari imali svega 1.

Sada su koeficijenti povećani, pa će tako pročelnik umjesto 2,4 imati koeficijent 3. To bi značilo da će imati neto plaću cca 10 tisuća kuna. Tu se radi o povećanju od 1000 do 1400 kuna u odnosu na staru. Zamjenici pročelnika, funkcija koje ranije nije bilo, imaju koeficijent 2,7. Njima će plaća biti od 9500 kuna naviše.

Redarima je također povećan koeficijent, i to na 1,6, što je više od referenta. Minimalno ona iznosi, bez djece, i bez godina staža, oko 5600, ali se s ostalim olakšicama i godinama staža penje par stotina kuna, odnosno i više s dodatkom na plaću koji se obračunavao redarima. Činjenica je da je i njihov opseg posla posljednjih godina prilično povećan. Viši savjetnik će pak imati koeficijent 2,4, što je ekvivalent koeficijentu pročelnika po staroj odluci.

Kako bi se odluka mogla primjenjivati već za svibanj, ona na snagu stupa već prvi dan od objave u Glasniku.

Inače, valja podsjetiti kako se ovom temom 2018.godine, za grad Makarsku, bavila Slobodna Dalmacija povodom rezanja koeficijenata službenicima i namještenicima u Gradu Splitu. U to je vrijeme osnovica iznosila svega 4130 kuna, a plaće su se za službenike kretale između 4000 i 6000 kuna, odnosno prosječna plaća namještenika bila je prije četiri godine samo 3500 kuna. U to vrijeme nije bilo kolektivnog ugovora koji je potpisan pred kraj mandata Jure Brkana. Tad su se podizale osnovice, ali se nisu dirali koeficijenti.

Sve u svemu, situacija u Bijeloj kući nije bila bogznakakva, osim što su službenici i namještenici vjerovali da imaju siguran posao. Ta se percepcija promijenila podjelom otkaza sedam službenika i namještenika u mandatu Zorana Paunovića. Novom odlukom odlučio je povisiti plaće kroz podizanje koeficijenata.

U prosjeku se radi o povećanju od oko 20 posto, što je ekvivalent onome za koliko je predloženo povećanje gradonačelnikove plaće odnosno koeficijenta. Međutim, razlika je u tome što se službenicima i namještenicima obračunava jedna osnovica, a dužnosnicima druga, što je, istina, po zakonu. No u stvarnosti se namještenicima i službenicima plaća povećava za par stotina kuna, pročelnicima preko 1000 kuna, a dužnosnicima, koji do sada, istina, nisu imali neke plaće u odnosu na ostale gradove, povećanje se mjeri u tisućama kuna.

U istraživanju nacionalnih medija protekle godine objavljeno je da je najveća plaća zadarskog gradonačelnika, iznoseći 22 tisuće kuna. Zagrebački je gradonačelnik prije povećanja imao plaću oko 18 tisuća kuna, a za usporedbu, omiški 14 tisuća. Proteklih par godina plaća makarskog gradonačelnika je ovisno o osnovici varirala od 12 do 13 tisuća kuna.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OBRAZLOŽENJE

 

 

Gradsko vijeće Grada Makarske donijelo je Odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Makarske („Glasnik Grada Makarske“ br. 21/21 i 1/22).

 

 

Odluka treba stupiti na snagu prvog dana nakon dana objave, iz razloga kako bi se ista mogla primijeniti na obračun plaća za mjesec svibanj 2022. godine.

 

Gradonačelnik

- Oglas -