Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOPola vodiča Udruge turističkih vodiča nije s Makarske rivijere: "Nadamo se da...

Pola vodiča Udruge turističkih vodiča nije s Makarske rivijere: “Nadamo se da se i vi ponosite vašim gradom kao mi”

Jedan od kurioziteta ture koju je za svoje sugrađanke i sugrađane prošle subote organizirala Udruga turističkih vodiča Makarske rivijere i Zabiokovlja  bila je činjenica da polovica vodiča uopće nije s ovog područja. Naime, svojim su naglaskom, ali i stručnošću, pažnju plijenile vodičke iz Poljske, a osim pokretačice udruge Agate Ravlić to su bile Katarzyna Vidović i Aneta Pivac. Agata i Aneta su makarske nevjeste oko dva desetljeća, jednako dugo koliko je Katarzyna metkovska nevjesta.

Da i mladi Igor Ravlić vuče podrijetlo iz Poljske, države čiji su turisti već godinama najbrojniji na Makarskoj rivijeri, kroz šalu je, ali s ponosom istaknula majka Agata.

Istaknuta vodička udruge je i Zadranka Marija Katavić, kao i Čakovčanka Zvonka Jurić, tučepska nevjesta, koja je neuvijeno na turi rekla kako se nada da se i gosti ture, Makarani, jednako ponose svojim gradom poput nje. S ovog područja, iako poput prethodnice s dugogodišnjom tučepskom adresom je Mostarac Dragan Begić koji je šarmantno na turi podijelio svoje znanje o pjesničkom velikanu Tinu Ujeviću.

Da su vodiči rođeni na drugim dijelovima Lijepe naše ili čak u nekoj drugoj državi tako zastupljeni i u udruzi, potvrdila nam je Agata Ravlić.

– Trenutno naša Udruga broji 26 vodiča. Desetak vodiča nije podrijetlom s Makarske rivijere, doselili su se s drugih dijelova Hrvatske ili inozemstva, ali godinama žive i rade na Makarskoj rivijeri. Predstavnici Zabiokovlja dolaze iz Vrgorca i Zagvozda. Tri vodiča su iz Splita. Svi su licencirani vodiči Splitske- dalmatinske županije, što je uvjet za članstvo u Udruzi turističkih vodiča Makarska rivijera i Zabiokovlje. Nije to ništa neobično, kao što sam ja već godinama član splitske i dubrovačke Udruge vodiča, a živim u Makarskoj, imam položen stručni ispit za Splitsko – dalmatinsku i Dubrovačko – neretvansku županiju. Vodiči koji su dio drugih Udruga vodiča su upoznati s dobrobitima članstva, stoga može to biti veliki plus za našu novosonovanu Udrugu. Vjerujem da će naša Udruga probuditi također znatiželju kod mladih i da sami zaplove tim vodama jer Udruga pruža mogućnost edukacija, razvijanja, razmjene iskustava, znanja, ideja, stvaranje veza, poslovnih i prijateljskih, komentirala nam je Agata zanimljivost koju smo zapazili na nedavnoj turi.

I.Ć./foto Ante Bebić

- Oglas -