Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOPitali smo Ministarstvo graditeljstva što je s prostornim planom koji bi trebao...

Pitali smo Ministarstvo graditeljstva što je s prostornim planom koji bi trebao hitno zaustaviti betonizaciju, evo odgovora:

Zaustavljanje betonizacije u Makarskoj top je tema od 2021. godine, kad je Makarska dobila novu vlast, a odmah po dolasku je i donesena odluka o izmjenama u tekstualnom dijelu. Nazvane su požarnim mjerama jer su zamišljene kao žurna intervencija. Međutim, uskoro će biti dvije i pol godine od inicijative, a konačni prijedlog Izmjena i dopuna Prostornog plana poslan je ponovno na Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Kako nam je potvrđeno iz resornog ministarstva, zahtjev za izdavanje suglasnosti na Konačni prijedlog Izmjena i dopuna Prostornog plana grada Makarske dobili su 23. listopada 2023. godine.

– Postupak pregleda plana je u tijeku, navodi se u odgovoru Ministarstva na naš upit.
Podsjetimo da bi novi prostorni plan ukinuo izgradnju višestambenih zgrada te etažiranje aparthotela, uz cijeli niz drugih korekcija. Negativno mišljenje na tadašnji prijedlog bio je dao Zavod za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije, a kasnije i samo Ministarstvo. 23. veljače dali su odbijenicu, a u obrazloženju su, između ostalog, kao glavne nedostatke naveli neusklađenost sa županijskim planom te neusklađenost plana sa samom odlukom o izradi, ali i zakonom. Donesena je nova odluka, definiran obuhvat, prošlo je svu proceduru, te se krajem listopada ove godine ponovno našlo na stolu ministarstva.

U posljednjim istupima u gradskoj vijećnici, kao i na svečanoj sjednici povodom Dana grada Makarske, gradonačelnik Zoran Paunović je bio optimističan te izrazio uvjerenje kako će ovog puta dobiti zeleno svjetlo “od gore”.

Ukoliko plan sad ne prođe, to definitivno znači produljenje betonske agonije, ali sve i da se usvoji kroz mjesec dana, čekaju nas bar tri, četiri godine realizacije dozvola po postojećem planu. Plan je uvjet i za realizaciju kapitalnih projekata poput Peškere koja po trenutnoj prostorno-planskoj dokumentaciji ne može “probaviti” sve ono što se predviđa projektom, poput primjerice garaže.
Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -