Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaNACIONALNO ISTRAŽIVANJE U Sloveniji u kontaktu s koronavirusom bilo između 2 i...

NACIONALNO ISTRAŽIVANJE U Sloveniji u kontaktu s koronavirusom bilo između 2 i 4 posto stanovništva

Slovenska vlada u srijedu će službeno predstaviti rezultate nacionalnog istraživanja o raširenosti novog koronavirusa u populaciji, a ministar zdravstva kazao je u utorak da je “prokuženost” populacije virusom relativno niska.

“Prokuženost je negdje između dva i četiri posto, što je relativno malo”, kazao je Gantar novinarima nakon sjednice vlade na kojemu je na dnevnom redu bilo i serološko ispitivanje koje je proveo mikrobiološki laboratorij ljubljanskog Medicinskog fakulteta, na uzorku 1368 ljudi iz svih dobnih skupina i različitih regija.

Kako prenose slovenski mediji, istraživanje je na tom uzorku pokazalo da je bolest Covid-19 preboljelo od 42 tisuće do 84 tisuće slovenskog stanovništva, odnosno između dva i četiri posto cijele populacije, što je više od očekivanja, ali ipak pokazuje razmjerno nisku prokuženost, odnosno dio populacije koja je bila u kontaktu s koronavirusom.

Dobrovoljno testiranje započeto je 20. travnja, pri čemu su onima koji su mu pristupili uzeti brisevi iz grla i uzorci krvi, kako bi se ispitalo jesu li se kod ispitanika razvila protutijela na koronavirus.

Od rezultata ispitivanja ovisi i koliko će se epidemioloških mjera ublažiti ili ukinuti prilikom slijedećeg, već najavljenog, vala ublažavanja tih mjera kroz dva tjedna.

Rezultate ispitivanja slovenska vlada predstavit će službeno u srijedu.

Prema posljednjim službenim podacima na osnovu redovnog testiranja koje traje od početka epidemije, u Sloveniji je nakon 57.474 testova potvrđeno 1445 slučajeva zaraze koronavirusom. Do sada je umrlo 98 osoba inficiranih koronavirusom, a među preminulima najviše je onih visoke životne dobi iz domova za starije koji su uz Covid-19 imali i brojne druge bolesti.

Hina

- Oglas -