Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKANa razini zdravstvene usluge otoka: Makarska ostala bez drugog ginekologa, evo zašto...

Na razini zdravstvene usluge otoka: Makarska ostala bez drugog ginekologa, evo zašto nam se ne piše dobro

Odnedavno je Makarska ponovno ostala bez drugog ginekologa, a problem je riješen na način da dvaput tjedno dolaze ginekolozi iz Splita. Novi režim Makarsku je doveo na razinu otočne zdravstvene usluge, barem kad se radi o ginekologiji; isti problem imaju i Vis i Brač, a u istoj je situaciji i grad Vrgorac.

Kako doznajemo od Dijane Luetić, pročelnice za zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od početka ove godine imali smo ginekologinju dr.Galu Grzunov koja je međutim dobila ponudu iz Zagreba i otišla iz doma zdravlja.

– Trenutno nam dolaze liječnici iz Splita, ali dr.Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja, išao je razgovarati s dr.Ivom Viskovićem i zamoliti ga da preuzme još pacijentica. On trenutno ima oko 6000 pacijentica, a maksimum bi bio do 9000, rekla nam je Luetić.

No dr.Visković, kako kaže, zadovoljava uvjete za mirovinu te mu ne odgovaraju veće brojke pacijentica i približavanje maksimumu. Kako će se riješiti ovaj problem, nije poznato jer dr.Visković ostaje do povratka dr.Ivane Milić sa specijalizacije.

Dr.Milić je išla na specijalizaciju iz ginekologije 2018.godine te bi se, kako kaže pročelnica Luetić, trebala vratiti do konca 2023.godine. – Ali kod žena taj period traje od pet do osam godina, ako se spoji s rodiljnim, tako da je sve neizvjesno, veli Luetić.

Kazat će kako Županija specijalizaciju u trajanju od pet godina financira milijun kuna, dakle 200 tisuća kuna godišnje. Liječnik čiju specijalizaciju financiraju obvezan je ostati pet godina raditi u ustanovi, nakon čega je slobodan ići raditi tamo gdje su mu uvjeti bolji, a uvjeti su svakako bolji i u kliničkim bolničkim centrima i u privatnim klinikama.

– Ali ni to nije garancija. Liječnik može platiti 250 tisuća kuna odštete i u tom je slučaju slobodan. Tako da, kako vidite, situacija nikako nije dobra i nije ju lako tek tako riješiti, kazat će pročelnica.

Da pojasnimo, kada se dr.Milić vrati sa specijalizacije, praktički opet ostajemo na jednom ginekologu iako je na području koje pokrivaju sigurno oko 9000 pacijentica.

Županija tvrdi kako bi lokalna uprava trebala preuzeti veću skrb o specijalizacijama, no uvijek ostaje problem što je sustav domova zdravlja takav da liječnici, čim im se ukaže prilika, bježe glavom bez obzira jer su plaće nemjerljivo niže. To je, međutim, već druga tema; kako zadržati liječnike, i što tu može učiniti država kroz zakonodavstvo, te Županija i jedinice lokalne uprave.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -