Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOMinistarstvo turizma i sporta : Smanjenje paušala turističke pristojbe rasterećuje turizam za...

Ministarstvo turizma i sporta : Smanjenje paušala turističke pristojbe rasterećuje turizam za 118 mil. kuna

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) donijelo je tri pravilnika koja će rasteretiti turistički sustav za više od 118 milijuna kuna uz smanjenje paušala turističke pristojbe i članarine, a time i ublažiti posljedice pandemije, izvijestili su u četvrtak iz MINTS-a, ističući da su pravilnici stupili na snagu.

Riječ je o pravilnicima o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021., o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) te o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima turističkih zajednica za plaćanje članarine turističkoj zajednici.

Cilj održati sustav stabilnim i otpornijim

Pravilnici su objavljeni u Narodnim novinama, a ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac poručila je da je “cilj održati turistički sustav stabilnim, spremnim za nastavak ove godine, ali i što otpornijim za budućnost”.

Vjeruje da će rasterećenje turističkog sustava s više od 118 milijuna kuna “sasvim sigurno doprinijeti lakšem poslovanju hotela, kampova, privatnih iznajmljivača, OPG-ova, kao i nautičkog sektora”.

Oslobađanje plaćanja pola i cijelog godišnjeg paušalnog iznosa pristojbe

Pravilnikom o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021. osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na OPG-u oslobođene su plaćanja pola godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni krevet, smještajnu jedinicu u kampu i kamp odmorištu te prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj te u cijelosti za pomoćni krevet za 2021. godinu.

Osobe kojima je do stupanja pravilnika na snagu utvrđen prestanak pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ili smanjenje kapaciteta smještajnog objekta, a u 2021. nisu imale evidentirano niti jedno noćenje prema podacima sustava eVisitor, oslobađaju se plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za 2021. godinu.

Plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za 2021. oslobađaju se i osobe čiji su smještajni objekti zbog potresa u 2020. označeni kao neuporabljivi (crvena oznaka) ili privremeno neuporabljivi (žuta oznaka), uz uvjet da nemaju ranije nepodmirenih obveza po osnovi turističke odnosno boravišne pristojbe.

Od dijela turističke pristojbe oslobađaju se i osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, prema prijedlogu kojeg su dale regionalne turističke zajednice za područja svojih županija.

“Procjenjuje se kako će ukupno oslobođenje po osnovi turističke pristojbe za objekte u domaćinstvu i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja iznositi oko 105 milijuna kuna”, naglašavaju iz MINTS-a.

Za noćenje na plovilima 20 posto manji paušal turističke pristojbe

Pravilnikom o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari), od plaćanja dijela turističke pristojbe oslobađaju se vlasnici plovila i osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) i to 20 posto paušalnog iznosa turističke pristojbe koja se plaća prema duljini plovila i vremenskom razdoblju boravka na plovilu.

Za turističku pristojbu koja je plaćena u razdoblju od 1. siječnja 2021. do stupanja na snagu pravilnika, nautičare se oslobađa plaćanja dijela paušalnog iznosa turističke pristojbe te se produljuje vrijeme važenja plaćene turističke pristojbe za 20 posto vremenskog razdoblja za koje je pristojba plaćena, ako vrijeme za koje je pristojba plaćena nije proteklo do stupanja na snagu pravilnika.

Godišnji paušal turističke članarine TZ manji 50 posto

Pravilnikom o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici, u 2021. osobama koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, visina godišnjeg paušalnog iznosa članarine turističkoj zajednici umanjuje se za 50 posto po krevetu odnosno smještajnoj jedinici, dok se za pomoćne krevete oslobađa od plaćanja članarine.

Iznos turističke članarine koja se plaća po registriranom ležaju iznosi 45,00 kuna, uz navedeno oslobođenje od 50 posto, u 2021. taj se iznos umanjuje na 22,50 kuna po ležaju.

Ukupno oslobođenje po osnovi turističke članarine za objekte u domaćinstvu i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja iznosit će više od 13 milijuna kuna, zaključuju iz MINTS-a.

Hina /foto M.D

- Oglas -