Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotMarilda Grubišić već 14 godina vodi domaćinstvo: Djeci su važne životne vještine,...

Marilda Grubišić već 14 godina vodi domaćinstvo: Djeci su važne životne vještine, svaki tjedan učimo nešto drugo

Učenici 3.a razreda Osnovne škole oca Petra Perice učiteljice Marilde Grubišić svaki tjedan, uz obavezne i poneki izborni predmet, idu i na domaćinstvo, predmet kojega se neki od nas sjećaju s nostalgijom. Predmet pohađaju – svi. Kako i ne bi kad na ovom izbornom predmetu, koji učiteljica Marilda vodi već 14 godina, uče toliko zanimljivih stvari o svakodnevnom životu.

Ovog tjedna posjetili su Jelenu Erceg, vlasnicu obrta Herbae Dalmatiae, koja ih je, kao dugogodišnja odgojiteljica, spremno podučila osnovama znanja o izradi prirodne kozmetike.

Djeca su, kaže nam Marilda, naučili kako napraviti prirodni melem od maslinovog i bademovog ulja, kokos maslaca i pčelinjeg voska.

– Bili su zaista pažljivi slušači i svi su uspješno položili test. Znali su prepoznati bilje, naučili su što čemu služi, a sad će moći i mamama ispričati kako doma mogu napraviti kremu za lice. Bilo mi je bitno da nauče primjenu ljekovitog bilja u svakodnevnom životu, s čime smo zaokružili priču o sadnji bilja u Apfel Areni koje provodim u sklopu sata domaćinstva, rekla nam je učiteljica.

Na domaćinstvu, inače, uče koješta što će im biti korisno u svakodnevnom životu. Idući tjedan će, primjerice, šivati. Kad peku kolače, školom se, kako veli Marilda, širi opojan miris začina.

– Bitno je i da se uče tradiciji i izradi autohtonih slastica. Djeca su bogatija ako znaju kako se peče kolač, kako se prišije botun, ali i upoznavanjem sastojaka. Tako smo, u namjeri da iskustveno nauče važnost zdrave hrane, radili gumene bombone od voćnog soka, pri čemu nismo koristili šećer. Kuhali smo i za Udrugu Sunce, posjećivali hotele…

Naime, osim učenja nekih svakodnevnih vještina djeci je važno pružiti mogućnost da se uče kulturi ponašanja u restoranu, hotelu…Općenito i bonton je sastavni dio našeg domaćinstva.

I da ne zaboravim, u svemu tome bitno je djecu učiti i podsjećati poštivanju drugih i uvažavanju, jer su sve to za život nužne socijalne vještine, rekla nam je Marilda.

Domaćinstvo, inače, imaju jednom tjedno.

– Djeca baš rado sudjeluju i iako je izborni predmet, odabrali su ga svi, za kraj će naša sugovornica.

Ivona Ćirak /foto privatni album

- Oglas -