Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaISTRAŽIVANJE Nastavak kemoterapije i imunoterapije kod oboljelih od karcinoma nije dodatno rizičan...

ISTRAŽIVANJE Nastavak kemoterapije i imunoterapije kod oboljelih od karcinoma nije dodatno rizičan zbog koronavirusa

Nastavak kemoterapije i imunoterapije kod pacijenata oboljelih od karcinoma, a koji su se zarazili koronavirusom, ne predstavlja rizik za njihov život, potvrdila je nova studija. Rezultati kod 890 pacijenta oboljelih od raka u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj mogli bi pomoći identificirati one pacijente koji su u najvećem riziku zbog koronavirusa, piše BBC a prenosi RTL.

Znanstvenici sa Sveučilišta Imperial College London, koji su provodili studiju, a koja je uključivala 19 različitih bolnica diljem Europe, žele otkriti zašto su pacijenti iz Velike Britanije, koji su oboljeli od raka, a kasnije i od Covida-19, češće umirali od pacijenta iz tri druge države uzete u studiju. Također, žele saznati i zašto osobe oboljele od jednog tipa karcinoma imaju manju stopu smrtnosti od ostalih.

Dr. David Pinato, s odsjeka za kirurgiju i karcinom na Imperial Collegeu London i voditelj nove studije, kazao je da je zabrinut brojkama i pozvao je Veliku Britaniju da prizna novu stopu smrtnosti.

Kemoterapija je sigurna

Pandemija novog virusa imala je utjecaj na pacijente oboljele od karcinoma i na mogućnost njihovog liječenja U nekim slučajevima, terapija bi bila odgođena ili zaustavljena i to, kako kaže Pinato, zbog vrlo malog broja čvrstih dokaza.

“Sada možemo ovo učiniti poštenim”, rekao je Pinato i dodao da liječenje poput kemoterapije i imunoterapije nije povećalo rizik smrtnosti od koronavirusa.

“To znači da, u velikom broju slučajeva, liječenje karcinoma može biti sigurno za primjenu tijekom pandemije, ovisno o individualnim okolnostima kod svakog pacijenta i rizičnim faktorima”, ustvrdio je Pinato.

Prema nalazima ove studije, jedan od tri pacijenta koji je uz karcinom, obolio i od Covida-19, umro je u razdoblju od veljače do travnja.

Žene oboljele od karcinoma dojke zaštićenije?

Rizični faktori bili su jednaki kao i za ostati populacije, dakle u većem riziku bili su muškarci, osobe iznad 65 godina, i oni koji su imali još neki zdravstveni problem.

Pokazalo se da su žene oboljele od karcinoma dojke zaštićenije, do neke mjere, u sve četiri promatrane zemlje. Stopa smrtnosti za te žene iznosila je svega 15 posto.

između 890 pacijenata koji su proučavani u studiji, malo više od polovice su bili muškarci, njihova prosječna dob je bila 68 godina, a 330 pacijenata imalo je uznapredovali oblik karcinoma.

Daljnja istraživanja

Od nešto više od 400 pacijenta, njih 53 posto dobivalo je terapiju, od čega četvrtina kemoterapiju. Njih 45 posto nisu bili ni na kakvom liječenju. Oko 80 posto njih zarazilo se koronavirusom u svojoj zajednici.

Prema istraživačima, studija bi mogla poslužiti u otkrivanju pacijenata oboljelih od karcinoma koji su najranjiviji i koji bi se trebali posebno zaštiti od koronavirusa.

Osim toga, u studiji su predložena češća istraživanja nad lijekovima poput hidroksiklorokina, kontroverznog lijeka za malariju, za kojeg se utvrdilo da pozitivno djeluje na neke pacijente.

M. D. /foto Unsplash

- Oglas -