Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAMakarska rivijera mirno plovi „Morem zdravlja“

Makarska rivijera mirno plovi „Morem zdravlja“

„More zdravlja“ Savjetovališta Lanterna velik je i važan projekt promocije zdravlja i prevencije bolesti.

U trajanju od čak godinu dana, od travnja 2022. do kraja ožujka 2023. godine, Lanterna kao nositelj projekta, u partnerstvu s Gradom Makarska, provodi široku kampanju s brojnim aktivnostima, s ciljem osvješćivanja važnosti fizičkog i psihičkog zdravlja.

Vrijednost ovog projekta, još jednog u nizu uspješno pripremljenih od strane Makarske razvojne agencije MARA, je 468.854,65 kuna, stoga je omogućen zaista bogat program koji donosi pregršt aktivnosti za sve generacije.

Kroz brojne edukacije, radionice, art terapiju, predavanja o zdravoj prehrani i sportske aktivnosti, u prvih 6 mjeseci provedbe projekta prošlo je već više stotina sudionika.

Često to nije slučaj u manjim gradovima, ali u Makarskoj djeluje veliki broj udruga, organizacija civilnog društva, kao i privatnih poduzetnika, koji ne samo da imaju kapacitete, već imaju volju sudjelovati te doprinijeti ovakvom programu.

Tako su u realizaciju ovog značajnog projekta, osim stručnjaka iz Savjetovališta Lanterna i veliku podršku kompletnog tima Razvojne agencije MARA, kao i partnera projekta Grada Makarska, uključeni kineziolozi atletskog kluba Sveti Marko, fizioterapeutkinja i kineziologinja Studija Performance, nutricionistica Tihana Pašalić, umjetnica Tina Divić, Makarska dijabetička udruga, kao i brojni drugi stručnjaci. Svi koji su do sada sudjelovali imaju samo riječi hvale za provedene aktivnosti.

Posebno je važno od najranije dobi učiti djecu o važnosti fizičke aktivnosti za cjelokupno zdravlje, stoga se ljetni sportski kamp AK Sveti Marko nametnuo kao savršena podloga za „More sporta“. Mališani su uključeni u ovaj projekt kroz zabavne ali kvalitetne aktivnosti s najboljom makarskom atletičarkom Klarom Andrijašević i magistrom kineziologije, trenerom Stjepkom Vodanovićem. Razgibavanje, različite sportske igre, plivanje, a povrh svega zajedničko druženje, međusobni poticaji i potpora, oduševili su i djecu i roditelje.

Zdravlje i sport su nerazdvojni, stoga su fizičke aktivnosti u sklopu „Mora zdravlja“ mnogobrojne i namijenjene svim dobnim skupinama.

Škola nordijskog hodanja pod vodstvom Mirjane Marinović Marjanović, više fizikalne terapeutkinje iz Studija Performance, kroz održanih 12 radionica pomogla je sudionicima u poboljšanju kondicije, pri gubitku kilograma i doprinijela općem zdravstvenom stanju svih šetača.U Studiju Performance održano je i 12 radionica Škole zdrave kralježnice na kojima je kineziologinja Lili Poljak podučavala polaznike tehnikama prevencije i ublažavanja bolova u leđima, koji su danas, dodatno potaknuti sjedilačkim načinom života, prisutni više nego ikad.

Nutricionistička predavanja Tihane Pašalić pokrila su različita specifična područja, od predavanja o prehrani u trećoj životnoj dobi, prehrani u trudnoći, preko sportskog nutricionizma za timske sportove, zatim posebnog predavanja o ženskom nutricionizmu u sportu, sve do prehrane i autoimunih bolesti, gdje se dotakla u zadnje vrijeme često spominjanog glutena, ali i mnogo više od toga. Fokus grupe Savjetovališta Lanterna podučavale su kako Teoriju izbora iskoristiti za rad na sebi. Ovakve grupe samopomoći pokazale su se kao izrazito učinkovit alat za unaprjeđenje mentalnog zdravlja.

Održan je i Okrugli stol „Pobijedi strah od dijagnoze teške bolesti“ na kojem su sudjelovali stručnjaci iz područja zaštite mentalnog i tjelesnog zdravlja. Osim samog suočavanja s dijagnozom, liječnici, psihoterapeuti i pacijenti otvorili su i druge teške teme, poput kvalitete življenja osoba sa zdravstvenim teškoćama, neophodne psihičke podrške i nedostatcima sustava koji bi trebao biti na raspolaganju pacijentima. Donesene zaključke Savjetovalište Lanterna uputilo je Gradu Makarska kako bi se odlukama na lokalnoj razini, koliko je god moguće, utjecalo na kvalitetu života osoba s teškim dijagnozama i drugim zdravstvenim poteškoćama.
Kreativni rad dokazano ima pozitivan učinak na smanjenje tjeskobe i lošeg raspoloženja, zbog toga je u „Moru zdravlja“ svoje mjesto pronašla i Art terapija koju je jednom mjesečno provodila profesorica likovne umjetnosti, dizajnerica i slikarica Tina Divić. Meditativno crtanje potiče mentalni proces koji uključuje stvaranje novih ideja, pojmova ili rješenja, povezuje se s ugodnim emocijama te oslobađa od stresa, stoga su ove radionice redovito završavale s osmijehom na licima svih sudionika.

U listopadu idu dalje različite aktivnosti projekta „More zdravlja“, među kojima svi mogu pronaći nešto za sebe.„Progresivna mišićna relaksacija po Jakobsonu“, antistres program Studija Performance odvijat će se dva puta tjedno, kroz ukupno 16 radionica za sve dobne skupine.Nastavljaju se i Fokus grupe u prostorijama Savjetovališta Lanterna, a održavat će se svaki drugi ponedjeljak u 18 sati. S obzirom na veliki interes za prethodno obrađene teme, novi niz predavanja o zdravoj prehrani održat će nutricionistica Tihana Pašalić.

Kroz program projekta „More zdravlja“ Makarska dijabetička udruga provoditi će testiranja u svih 5 općina Makarske rivijere.Četiri edukacije „Tko upravlja mojim zdravljem“ kao i Okrugli stol „Kako liječiti stres i depresiju?“ privući će sigurno mnogo zainteresiranih svojim uvijek aktualnim temama.

Art terapije pod vodstvom Tine Divić nastavit će se na zadovoljstvo svi dosadašnjih polaznika i sigurno oduševiti još onih koji će se tek upoznati s pozitivnim učincima ove vrste kreativne terapije.Plovidba „Morem zdravlja“ tako ulazi u svoju jesensku etapu, a brojne aktivnosti kojima će se poboljšati svijest žitelja Makarske rivijere o važnosti zdravlja i prevencije bolesti završavaju tek u proljeće 2023. godine.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Savjetovališta Lanterna

- Oglas -