Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKMAKARSKA I 15.SVIBNJA Tog dana 1815. izbila je epidemija kuge. Jučer...

MAKARSKA I 15.SVIBNJA Tog dana 1815. izbila je epidemija kuge. Jučer je u gradu cijepljeno više od 1.300 ljudi

U subotu 15.svibnja je u dvorani GSC Makarska protiv COVID-19 cijepljeno preko 1.300 osoba, što je, u povijesti našega grada, vjerojatno najveće masovno cijepljenje protiv jedne bolesti.

Ovo bi ostala tek vijest da povijest grada Makarske ne krije na ovaj datum kuriozitet vezan također uz jednu epidemiju. Ukazao je na to naš suradnik Marino Srzić,a radi se o događaju koji je u svoje vrijeme, prije ravno 206 godina, nepovratno izmijenio stanovništvo Makarske.

Naime, 15.svibnja 1815. Makarani su sa strahom spoznali da se među njima pojavila tada najgora od svih pošasti – kuga, čija je epidemija u iduća tri mjeseca usmrtila trećinu gradskog stanovništva.

– Na današnji je dan 1815. godine, strašni bič kuge udario po Makarskoj i njenom primorju. Nastradali su mnogi, usporen je razvoj, izostali su budući naraštaji. Okuženi su bili osuđeni na samotnu smrt i posve izolirani odlazili umrijeti na Sv Petar i Osejavu. Svim današnjim starosjedilačkim nositeljima prezimena preminuo je neki od predaka u ta najstrašnija tri mjeseca u povijesti grada i okolice. Makarani prikupiše srebro, napraviše srebrni okvir i zavjetovaše se Presvetom Srcu Isusovu i kuga konačno prestade na Veliku Gospu. Čuvaj nas Bože od ovakvih užasa i odstrani od nas sve današnje kuge; bolesti, nemoral i lopovluk. Ne ponovilo se! – napisao je u subotu Srzić.

Zapravo malo se koji ožiljak u kolektivnoj svijesti Makarana ističe koliko epidemija koja je tada pogodila grad, a započela, kažu podaci, baš 15.svibnja. – Prema dostupnim podacima, epidemija 1815. godine usmrtila je barem 555 stanovnika tadašnje Makarske, dok neke pretpostavke broj žrtava penju na više od 600. U pitanju je zapravo možda i najpoznatiji događaj u makarskoj povijesti – objasnio je ravnatelj Gradskog muzeja Makarska Marinko Tomasović prilikom predstavljanja zbornika sa znanstvenog simpozija o makarskoj kugi, održanog 2015.godine.

O. Franić /foto M.D

- Oglas -