Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaMAKARSKA Društvo Orion dobitnik državne nagrade Faust Vrančić

MAKARSKA Društvo Orion dobitnik državne nagrade Faust Vrančić

Makarska udruga DAUP Orion dobitnik je Državne nagrade “Faust Vrančić” za 2020.godinu, odnosno najvećeg priznanja kojeg jedna udruga tehničke kulture u Hrvatskoj može dobiti.

Nagrada Faust Vrančić dodjeljuje se za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi, a za 2020. godinu dodijeljeno ih je ukupno trinaest – jedna za životno djelo, deset godišnjih nagrada pojedincima i dvije godišnje nagrade udrugama, od kojih jedna putuje upravo u Makarsku.

-Ova nagrada je kruna našeg rada ali i poticaj da se i dalje borimo za našu djecu i mlade, i pokušamo ih što više formirati kroz ovu plemenitu znanstveno-tehničku disciplinu u odgovorne ljude koji trebaju dalje nastaviti izgrađivati našu zajednicu.

Ovu nagradu posvećujem svim članovima Oriona, posebno mladima, koji su svih ovih godina predano radili, pripremali i provodili kako edukacije, tako i radionice u astronomiji, te na taj način najbolje prezentirali i promicali našu Udrugu u javnosti – kazao je predsjednik DAUP “Orion” Gloryan Grabner.

Predlagatelj je bila Zajednica tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije, a u obrazloženju stoji :

Društvo za astronomska i ufološka proučavanja „Orion“ iz Makarske je udruga tehničke kulture koja punih 20 godina radi i promiče tehnički odgoj medu djecom i mladima te je odgovorna za formiranje djece i mladih u STEM području u gradu Makarskoj i mjestima Makarskog primorja.

Uspjeh u radu duguje entuzijazmu članova Udruge koji nesebično stečena znanja i tehničke vještine prezentiraju djeci i mladima u raznim aktivnostima astronomskog rada, kako u sklopu Astro škole i znanstveno-popularne manifestacije i objave na društvenim mrežama, tako i u razvoju ekološke svijesti u međunarodnim projektima „Sat Zemlje“ i „Zelena čistka“ koju je DAUP Orion prvi upriličio ne samo u gradu Makarskoj i Primorju, već i u Republici Hrvatskoj.

Svoj put u tehnici udruga je započela nabavkom teleskopa i uređenjem zapuštenog prostora u astronomsku učionicu, zatim je izgradila Makarsku zvjezdarnicu. Od jednako zapuštenog okoliša napravljen je Dječji astro park – prvo znanstveno igralište astronomske tematike i sve to prikupljanjem donacija. Udruga je dobitnik Povelje HZTK 2009. godine za izniman doprinos razvoju tehničke kulture, kao i mnogobrojnih drugih priznanja – stoji u obrazloženju, kojeg možete pročitati ispod.

O. Franić /foto arhiva MD/Duje Antonini

Odluka_i_obrazlozenje_odluke_o_dodjeli_drzavne_nagrade_tehnicke_kulture_faust_vrancic_za_2020._godinu

 

- Oglas -